Μέχρι σήμερα η δήλωση για τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Μέχρι σήμερα η δήλωση για τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Μόλις 150 αιωνόβια ελαιόδεντρα δηλώθηκαν στη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, από ιδιώτες καλλιεργητές στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε η γενική διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την ανάδειξη και προστασία τους στο Νότιο Αιγαίο.

Η διαδικασία που ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, δηλαδή στις 30 Ιουνίου και σε ό,τι αφορά τον νομό Δωδεκανήσου υπήρξε ενδιαφέρον από μόλις εννέα καλλιεργητές κατόχους, οι οποίοι ενημέρωσαν την αρμόδια διεύθυνση ώστε να περιληφθούν στη δράση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή»  υπάρχει και μία περίπτωση ιδιώτη από την Κάρπαθο που δήλωσε την ύπαρξη 7 τέτοιων ελαιοδέντρων.
Ο αριθμός τους θεωρείται μικρός αν αναλογιστεί κανείς τον συνολικό αριθμό ελαιοδέντρων, ειδικά στη Ρόδο, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση ώστε να ακολουθήσουν και άλλες δηλώσεις.

Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο με την εξέταση των δέντρων από ειδικούς της διεύθυνσης οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια, και θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκστρατεία διάσωσης και ανάδειξης των ελαιοδέντρων πραγματοποιήθηκε σε Κρήτη και Επτάνησα.

Μάλιστα την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει στην καταγραφή και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων την είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία είχε τονίσει ότι η εικόνα μίας αιωνόβιας ελιάς που είχε κοπεί τότε στη Ρόδο για να γίνει καυσόξυλα ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα ώστε να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία.

«Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» είχε πει τότε.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το οποίο έχει σταλεί εδώ και καιρό στα Επαρχεία, στους Δήμους, τις Κοινότητες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:

«Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι , ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων στο Νότιο Αιγαίο.

Για τον σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, παρέχοντας στοιχεία για τα εν δυνάμει επιλέξιμα αιωνόβια ελαιόδεντρα που κατέχουν, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί καταρχάς στην καταγραφή τους και στην επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων, καθώς και οι Δήμοι και κάθε Δημόσιος Φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα.

πηγή www.rodiaki.gr