Άμεση αντίδραση του Δήμου Καρπάθου στην καταγγελία λουόμενου για χρηματικό αντίτιμο εισόδου σε παραλία

Άμεση αντίδραση του Δήμου Καρπάθου στην καταγγελία λουόμενου για χρηματικό αντίτιμο εισόδου σε παραλία

Μετά την καταγγελία που έγινε από επισκέπτη του νησιού, μέσω των ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΩΝ ΝΕΩΝ,  στην οποία αναφέρεται ότι επιχείρηση ζήτησε χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να περάσει στην παραλία, ο Δήμος Καρπάθου προχώρησε σε αίτημα προς της Αστυνομία και την Κτηματική Υπηρεσία. Στο αίτημα του ζητά να διερευνηθεί αν ισχύει η καταγγελία και να προχωρήσουν στην εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται για αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο βρέθηκε ότι στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Αγριλαοπόταμου, αναφέρεται ότι για την είσοδο απαιτείται χρηματικό αντίτιμο, αν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο δεν είναι ακολουθεί τους ελληνικούς νόμους.

Να σημειώσουμε ότι κάθε επιχείρηση που γειτνιάζει με παραλία οφείλει να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση) μέσω των εγκαταστάσεών της. Αν με κάποιο τρόπο μια επιχείρηση προσπαθεί να παρεμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία (με αποτρεπτικές πινακίδες, περιφράξεις ή φύλαξη) οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στην αστυνομία. Μοναδική εξαίρεση, οι λιγοστές οργανωμένες πλαζ για τις οποίες έχει θεσπιστεί εισιτήριο.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι επιτρέπεται η παραχώρηση της «απλής» χρήσης τους, αλλά όχι η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων. Η απλή χρήση περιλαμβάνει τα γνωστά ομπρελοκαθίσματα, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ, φουσκωτές «παιδικές χαρές». Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση (που γίνεται έναντι τιμήματος) δεν πρέπει να επηρεάζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Η παραχώρηση πραγματοποιείται είτε απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών ή από τον δήμο.