Οι Αναπτυξιακοί οργανισμοί των δήμων. Μια ευκαιρία, αλλά για ποιούς;

Οι Αναπτυξιακοί οργανισμοί των δήμων. Μια ευκαιρία, αλλά για ποιούς;

Οι Δήμοι στα Δωδεκάνησα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες τις τελευταίες μερές προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Η σύσταση «Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργούν ως «ευέλικτα»νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία θα υλοποιούν πιο γρήγορα τα διάφορα «αναπτυξιακά» προγράμματα.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε την αναγκαιότητα σύστασης ενός Α.Ε Αναπτυξιακού Οργανισμού δήμων Αστυπάλαιας, Κω, Νισύρου για την επίσπευση των διαδικασιών εκτέλεσης έργων στο νησί. Ο κ.Κομηνέας δήλωσε ότι οι Τεχνικές υπηρεσίες των δήμων πρέπει άμεσα να στελεχωθούν, όμως μέχρι τότε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, εφόσον συσταθεί, θα λύσει χρονίζοντα προβλήματα και εκκρεμότητες, ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους.

Η πρόταση για ίδρυση της ΑΕ Διαδημοτικής Αναπτυξιακής εταιρείας καταψηφίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω και από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας με το αιτιολογικό ότι παραδίδεται η διοίκηση των δήμων σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάτμου δήλωσε: «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ των μικρών νησιών, με την υποστελέχωση των γραφείων δόμησης και την έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι μεγάλες και αποτελούν εν τέλει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία τους».

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα όλο και περισσότερο ακούμε για ευκαιρίες και “νέα πλαίσια”. Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και πράσινο (και όχι μόνο), είναι δυνατόν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να περάσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που θα σηματοδοτήσει ότι οι δημότες ίσως να πληρώσουν ακριβότερα αυτές τις υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι θα είναι με μισθούς πείνας.