Βέβηλοι...βάνδαλοι...βάρβαροι (Ανεμόμυλοι Αγ.Νικολάου Όθους) γράφει ο Μιχαήλ Χανιώτης

Βέβηλοι...βάνδαλοι...βάρβαροι (Ανεμόμυλοι Αγ.Νικολάου Όθους) γράφει ο Μιχαήλ Χανιώτης

 

Ο Δήμος, με απόφαση της Οικονομικής επιτροπής, χρηματοδότησε αυτό το ΄”έργο” με 50%! Κάνοντας επέκταση δημοτικού φωτισμού, με νέο δίκτυο σε μια περιοχή που δεν είναι οικισμός και δεν κατοικεί κανένας!

Οι 36 ανεμόμυλοι όμως είναι ιστορικά συνδεδεμένοι με την εσωτερική μετανάστευση των Οθειτών από τον Αφιάρτη περί το 1650 μ.χ λόγω αποδεκατισμού τους από αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές κατά την διάρκεια του Τουρκοενετικού πολέμου 1645-1669.

Οι διασωθείσες 36 οικογένειες και μία χήρα είχαν από έναν ανεμόμυλο και ένα στασίδι στην Παναγία. Το χωριό επεβίωσε και αναπτύχθηκε χάρις στην παραγωγή τους που ήταν πολλαπλάσια των νερόμυλων.

Υπάρχει μελέτη και σχετική μακέτα στην κοινότητα Οθους, από σκανδιναβικό πανεπιστήμιο (από την δεκαετία του 80) για την αναπαλαίωση και την μετατροπή τους σε συνεδριακό κέντρο …

Η θέση τους είναι σε κομβικό σημείο εν σειρά επι της κορυφογραμμής και βλέπουν συγχρόνως Πηγάδια, Αρκάσα, Κάσο και Λάστο.

Η αισθητική και η περιβαλλοντική ζημιά καθώς και η προσβολή των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού καθώς και της τοπικής κουλτούρας που είναι στενά συνδεδεμένη με την περιοχή αυτή είναι απαράδεκτη..

Επίσης οι ανεμόμυλοι υποτίθεται προστατεύονται από την εφορεία Βυζ., και νεωτέρων μνημείων .

Όταν η Δεδδηε υπογειώνει τα δίκτυα εντός της πόλεως γιατί τοποθετεί εκτρωματικά εναέρια δίκτυα σε περιοχές περίοπτες, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας και επιτέλους ο Δήμος με ποια σκοπιμότητα γίνεται χορηγός αυτού του καρακιτσαριού;