Για την Άννα Λυριστάκη, την Καρπαθιά "Μις Ελληνική Ανεξαρτησία"

Για την Άννα Λυριστάκη, την Καρπαθιά "Μις Ελληνική Ανεξαρτησία"

του Δημήτρη Τσάκα, από την σελίδα anamniseis.net

Η είδηση για τον πρόωρο και άδικο θάνατό της προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στην ομογένεια της Νέας Υόρκης και στους Καρπάθιους, αλλά και στα λύκεια και κολέγια που η ‘Αννα Λυριστάκη είχε διδάξει για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η επίκουρη καθηγήτρια ισπανικής φιλολογίας του «Pace University» και πρώην «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία»  Άννα Λυρίστ (Λυριστάκη)  την Τετάρτη, 6 Μαϊου 2020 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής της.

Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό σε ηλικία 67 ετών βυθίζοντας σε πένθος τα αδέλφια, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1953 στη Νέα Υόρκη. Οι αείμνηστοι γονείς της Γιάννης Λυριστάκης και Σοφία το γένος Καφετζόπουλου είχαν γεννηθεί στα Πηγάδια και στο Απέρι της Καρπάθου, αντίστοιχα. Μετά το γάμου της ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στο Μπρούκλιν. Ο Γιάννης ήταν για πάνω από μια δεκαετία προσωπικός λογιστής του Αριστοτέλη Ωνάση και μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση σε διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά την Άννα, τον Νικήτα (Nick) Λυριστάκη, την Μαρία και την αείμνηστη Καλλιόπη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Μετά από σύντομο διάστημα η οικογένεια Λυριστάκη μετακόμισε στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης, διότι την εποχή εκείνη αποτελούσε την Μέκκα του Ελληνισμού.

Συνδέθηκαν με την ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα διότι ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ελληνορθόδοξο περιβάλλον και να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στο προηγμένο σχολείο.

Η Άννα διακρινόταν από μικρή για το φιλότιμο, την ευγένεια, την σοφία και την φιλομάθειά της. Συμμετείχε στον διαγωνισμό ρητορικής και κέρδισε το «Δημοσθένειο Βραβείο (Demosthenes Oratorical) με την ομιλία «Το σπίτι μου, το Σχολείο μου, η Εκκλησία μου», η οποία ήταν αφιερωμένη στην ελληνοαμερικανική πραγματικότητα.

Αποφοίτησε με άριστα από το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο «Τσοϊλανός – Γουλανδρής» της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα και η τάξη της ήταν η πρώτη 8η Τάξη που είχε αποφοιτήσει ποτέ. Στη συνέχεια σπούδασε στο Walton High School του Μπρονξ μαζί με άλλους συμμαθητές της.

Η Αννα Λυρίστ, κέντρο με την αδελφή της Μαρία και τον αδελφό της Νικήτα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Άννα συμμετείχε στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας και είχε αναδειχτεί πρώτη επιλαχούσα και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Έγινε δεκτή και αποφοίτησε με άριστα από το «Lehman College» και αμέσως μετά ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο «Columbia University Teacher’s College». Στην συνέχεια μετέβη στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, από όπου απέσπασε και το πιστοποιητικό διδασκαλίας ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού και δίδαξε όλη της την ζωή τα ισπανικά ως δεύτερη γλώσσα σε δημόσια και ιδιωτικά λύκεια, καθώς επίσης και σε κολέγια.

Η Άννα διακρινόταν για την ευρυμάθειά της και για την γλωσσομάθειά της και ομιλούσε άπταιστα την ελληνική γλώσσα, την αγγλική, την ισπανική και την ιταλική γλώσσα.

Ήταν μόνιμη κάτοικος της Αστόριας και, όπως επεσήμανε και κατά τη διάρκεια του «Πρωινού» (Πρωινής Εκπομπής) ο διευθυντής του «Hellas – FM» Δημήτρης Φιλιππίδης, ενδιαφερόταν όσο ελάχιστοι για τα κοινά και έκανε το παν να συμπαρασταθεί στους συνανθρώπους και σε άτομα που είχαν πράγματι ανάγκη.

Ο αδελφός της Νικήτας Λυριστάκης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη και την συγκίνηση για τον θάνατο της μεγαλύτερης αδελφής του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα μηνύματα των συγγενών και των φίλων, των συναδέλφων, των μαθητών και των φοιτητών της πολυαγαπημένης μας Άννας μας έχουν κατασυγκινήσει. Αν και διαφέρουν το ένα από το άλλο ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προβάλλουν το σπάνιο του χαρακτήρα της Άννα μας και την απεριόριστη αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα αδέλφια, στους συγγενείς και φίλους.

Αιωνία της η μνήμη.

Η Άννα Λυριστάκη την ημέρα της αποφοίτησής της από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.