Η Άννα Βασ. Χαλκιά γράφει για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας των Σπόων

Η Άννα Βασ. Χαλκιά γράφει για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας των Σπόων

Η ΑΝΝΑ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ,

ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΩΝ

Corpus Christi, Texas

11 Ιουνίου 2021

 

Μια σημαντική κίνηση για την εκπλήρωση ενός πατριωτικού χρέους ξεκίνησε να υλοποιείται με την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ονομασία της κεντρικής πλατείας των Σπόων με το όνομα του δασκάλου Γεωργίου Βασ. Χαλκιά. Ενός υποδειγματικού πατριώτη και αγωνιστή της προαιώνια Ελληνικής Δωδεκανήσου, όταν “όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”.

Από εδώ, από το Τέξας, όπου βρίσκομαι, μίλια μακριά από το αγαπημένο μας Σπόα αισθάνομαι την ανάγκη να βροντοφωνάξω ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπόων του Δήμου Καρπάθου Βασίλη Μιχ. Πιπέρη που με καθαρή καρδιά πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής του.

Εύγε τόσο στο Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο που στήριξε την πρόταση, όσο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου Μανώλη Ιωάν. Παραγιό για τον άριστο χειρισμό του θέματος.

Θερμές ευχαριστίες και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που προσήλθαν και υπερψήφισαν τη σχετική απόφαση.

Με τη πράξη τους αυτή μας έκαναν όλους περήφανους και έδειξαν πως τους χαρακτηρίζει, όλους ανεξαιρέτως, η πατριωτική ευγνωμοσύνη, μια αρετή σπουδαία για όσα πρόσωπα ασχολούνται με τα κοινά του τόπου.

Δεν θα ξεχάσω τη συγκίνηση που αισθάνθηκα κατά την τελετή που διοργανώθηκε στην αυλή του Βενετοκλείου Γυμνασίου της Ρόδου τον Οκτώβριο του 2016, όπου παραβρέθηκα με την κόρη μου Βιργινία για τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης με τα ονόματα των τριών ηρωικών μαθητών, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του αγαπημένου μου παππού —ενός παππού που γνώρισα μόνο μέσα από τις αφηγήσεις— του Γεωργίου Βασ. Χαλκιά. Είμαι σίγουρη πως τέτοια συγκίνηση θα νοιώσουν όλοι οι συγγενείς και οι συμπατριώτες μας στην αντίστοιχη τελετή που θα γίνει σύντομα στο χωριό μας, τα Σπόα.

Κλείνοντας ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν, εμφανώς ή αφανώς, στην αίσια κατάληξη του θέματος.

 

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

 

Άννα Βασ. Χαλκιά.