Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου Γ. Νισύριου: "Να παραιτηθούν από αντιδήμαρχοι και άλλες θέσεις ευθύνης..."

Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου Γ. Νισύριου: "Να παραιτηθούν από αντιδήμαρχοι και άλλες θέσεις ευθύνης..."

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου Γιάννη Νισύριου 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ, ΑΠΑΝΤΩ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΟΛΕ Σ ΤΙΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Συνδημότισσες, συνδημότες, 

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019 , όταν η πλειοψηφία μας εμπιστεύτηκε για την θέση του Δημάρχου, με επέλεξε για να διοικήσω τον Δήμο , να αντιμετωπίσω τα προβλήματα του νησιού και να το οδηγήσω σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Ήταν ψήφος εμπιστοσύνης και ευθύνης. Ήταν μια μεγάλη τιμή και από την πρώτη στιγμή έχω προσπαθήσει με όλη την δύναμη που έχω και την αγάπη για το νησί να ανταποκριθώ. 

Απευθύνομαι δημόσια και με ευθύτητα προς εσάς, γιατί ποτέ δεν μου άρεσε ο πόλεμος σκιών, τα μισόλογα. Απευθύνομαι προς εσάς γιατί πρέπει να γνωρίζετε όλη την αλήθεια από τον άνθρωπο που επιλέξατε για Δήμαρχο και όχι από « διαρροές» ανθρώπων που εμπιστευτήκατε επειδή συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο που κατάρτησα στις εκλογές και στην συνέχεια τους εμπιστεύτηκα και εγώ , αναθέτοντάς τους θέσεις ευθύνης , παραχωρώντας τους αρμοδιότητές μου, ώστε να εργαστούμε συλλογικά και αποτελεσματικά. 

Συνδημότισσες, συνδημότες, 

Συμπληρώνονται δύο χρόνια σκληρής δουλειάς μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και έχουμε ήδη επιτευχθεί πολλά. Κανένας καλόπιστος παρατηρητής του έργου που διατελέστηκε αυτά τα δύο χρόνια δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει, ότι αυτό το διάστημα : 

– Οργανώθηκε καλύτερα ο Δήμος και εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά του. 

– Δόθηκε βάρος να βελτιωθεί η καθημερινότητα του δημότη μας, έριξα βάρος στην καθαριότητα, αναβίωσαν προγράμματα όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις στις υποδομές του Δήμου . 

– Έγινε κατορθωτό να καταστεί η Κάρπαθος no covid νησί υπόδειγμα για όλα τα νησιά της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για την Τουριστική κίνηση φέτος και την οικονομία του νησιού μας. 

Υπήρξε μια σκληρή , συστηματική και μεθοδική δουλειά με την βοήθεια των Υπηρεσιών του Δήμου αλλά και εξωτερικών συνεργατών με γνώση και εμπειρία , ειδικών επιστημόνων για να προετοιμαστεί μια δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ » για καίρια προβλήματα της Καρπάθου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο προτάσεων για έργα και παρεμβάσεις που έχει κατατεθεί ποτέ από τον Δήμο Καρπάθου συνολικού ύψους 20.667.648,70 €. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μ΄αυτή την παρέμβαση ο Δήμος Καρπάθου συγκαταλέγεται ανάμεσα σ΄εκείνους τους Δήμους της χώρας που έχουν καταθέσει τις περισσότερες προτάσεις και τους υψηλότερους συνολικούς Προϋπολογισμούς. 

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν οτι δεν υπήρχαν και λάθη, ολιγωρίες, παραλείψεις. Μακριά από μένα η αίσθηση του αλάθητου. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το έργο που περιγράφω παράχθηκε και είναι πραγματικό και σημαντικό. 

Όλα αυτά έγιναν δυνατά, γιατί πορεύτηκα με σχέδιο, συλλογικότητα, μεθοδικότητα, με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, διαφάνεια και συνεχή διάλογο με τους δημότες. 

Δυστυχώς σ΄αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάμε στην δεύτερη φάση της θητείας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικά έργα, καίριες παρεμβάσεις, φαίνεται ότι στελέχη της παράταξης που τα εμπιστεύτηκα, επιλέγουν να υπονομεύσουν την πορεία της παράταξης και του Δήμου, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και μεθοδεύσεων. 

– Μου έστειλαν επιστολή γεμάτη γενικολογίες, που φρόντισαν να διαρρεύσουν στα Μέσα Ενημέρωσης για προφανείς λόγους , ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση στην οποία από όσα γράφουν μου έθεσαν τελικά ενα και μόνο πρόβλημα: Την ύπαρξη στην θέση του γραμματέα μου του Προϊσταμένου Προγραμματισμού του Δήμου. Στην συζήτηση δέχτηκα ο εργαζόμενος αυτός να αφιερωθεί στα αποκλειστικά καθήκοντα του. 

– Κι όμως οι ενέργειες αμφισβήτησης και υπονόμευσης συνεχίστηκαν. Τους λέω δημόσια ότι ως αντιδήμαρχοι που τους όρισα εγώ, τους παραχώρησα δικές μου αρμοδιότητες όπως προβλέπει ο Νόμος και ήταν πάντα ελεύθεροι να παράγουν δημιουργικό έργο. Αυτοί ήταν η επιλογή μου για συνεργάτες, όπως και οι Υπηρεσίες του Δήμου και λιγοστοί εξωτερικοί συνεργάτες που με την γνώση και την εμπειρία τους έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Ας μιλήσουν λοιπόν για 

« παρατρεχάμενους », αλλού. 

– Μετά την συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας κάλεσα και ένα ένα να τα πούμε, όπως κάθε Δήμαρχος κάνει με τους συνεργάτες του. Αρνήθηκαν ! Αντ΄αυτού είδα την επιστολή στα Μ.Μ.Ε 

– Κάλεσα συνεδρίαση της παράταξης το μεσημέρι της Πέμπτης 29/7/21 ενόψει της βραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να υπάρχει συνεννόηση. Δεν ήρθαν ! 

-Κάλεσα συνεδρίαση της παράταξης την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 και αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί, μάλιστα τους διάβασα κείμενο το οποίο όλοι συμφώνησαν να υπογράψουν στηρίζοντας με. Από τότε παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις μου, δεν το υπέγραψαν. Σαν Δήμαρχος εξάντλησα κάθε περιθώριο συναίνεσης. 

Το παιχνίδι αυτό κάποιων, εδώ τελειώνει. Δεν κατανοούν ότι είναι παιχνίδι άνευ ουσίας, θεωρώντας ότι μπορούν να με ωθήσουν σε παραίτηση ή να με καταστήσουν όμηρο συστημάτων και συμφερόντων. Δεν κατανοούν ότι δεν μου επιτρέπεται να αφήσω τον Δήμο να παραλύει λόγω τελικά αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων ή να αδιαφορώ για τέτοιες αντιθεσμικές συμπεριφορές. 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΘΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΞΕΛΊΣΣΕΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΑΞΩ. 

– Τους καλώ μέχρι Τετάρτη 11-08-2021 να παραιτηθούν από αντιδήμαρχοι και άλλες θέσεις ευθύνης. Αν δεν παραιτηθούν, θα βγάλω ως Δήμαρχος απόφαση παύσης τους και αναίρεσης κάθε αρμοδιότητας που έχουν, όπως μου επιβάλλει ο Νόμος. Η δραστηριότητά τους δεν είναι συμβατή με την συνέχιση ανάληψης θέσεων ευθύνης. Με την δημοσίευση της Απόφασης θα πρέπει αυτονοήτως να εγκαταλείψουν τα γραφεία που αυτή την στιγμή έχουν. 

– Καλώ όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου να συμβάλουν όπως πάντα έκαναν, στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και στην σταθερότητα της Δημοτικής μηχανής. Θεσμικά δε να αναφέρονται σε μένα στο μεταβατικό στάδιο που υπάρχει, μη παίρνοντας εντολές από δημοτικούς συμβούλους που δεν ανήκουν στην Διοίκηση του Δήμου. 

Καλώ όλους τους πολίτες της Καρπάθου να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνω και κάνουμε αυτά τα χρόνια για να πάμε το Νησί μπροστά , να εκφράσουν την στήριξή τους με κάθε δημόσιο , δημοκρατικό τρόπο απομονώνοντας αυτό το κατ΄ουσία πραξικόπημα που επιχειρείται. 

– Καλώ όλες τις δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου πέρα και από τις όποιες διαφορές μπορεί να μας χωρίζουν αλλά μας ενώνει η αγάπη για την Κάρπαθο, να συστρατευθούμε το επόμενο διάστημα για το καλό του Δήμου. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε πλήρως, να συν λειτουργήσουμε με συλλογικότητα, σεβασμό των αντίθετων απόψεων και διαφάνεια , να συνδιοικήσουμε από κοινού τον Δήμο αναλαμβάνοντας θέσεις στην Διοίκηση του Δήμου. 

Με βάση όλα τα παραπάνω χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με απόλυτη συνέπεια ως προς το γενικό καλό και συμφέρον του Δήμου Καρπάθου και με διάθεση συναίνεσης και αποτελεσματικής συνεργασίας, 

παίρνω την πρωτοβουλία να ενώσω τις δυνάμεις μου και με την αντιπολίτευση του Δήμου μας για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας να κάνουμε την Κάρπαθο μας καλύτερη με βάση τις προοπτικές της νησιωτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξής της. Με χαρά και τιμή θα δεχτώ τους Επικεφαλής της Μείζονας και Ελάσσονας αντιπολίτευσης με αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθούν στην πρόταση μου για διαπαραταξιακή συγκυβέρνηση του τόπου μέσω προγραμματικής σύγκλισης και με τους δύο. 

Έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής να ολοκληρωθούν έργα, δράσεις και παρεμβάσεις για το διαχρονικό καλό και την καθημερινή διαβίωση του τόπου μας. 

Θέλω να καταστήσω ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση πως η Διακυβέρνηση του Δήμου μας είναι και θα είναι δυναμική και αποφασιστική χωρίς εκπτώσεις στα κακώς κείμενα, στην κακεντρέχεια, στους εκβιασμούς, στις προσωπικές σκοπιμότητες και ματαιοδοξίες. 

Θέλω να κάνω σαφές πως είμαι ο Δήμαρχος της Καρπάθου για όλους τους δημότες και κατοίκους του περήφανου νησιού μας και ότι μόνο μου κίνητρο και γνώμονας είναι η πρόοδος και η ποιότητα ζωής στον τόπο μας με διαφάνεια, νομιμότητα, εντιμότητα, συναινέσεις και αγνές προθέσεις.» 

Ο λαός μας λέει «κάθε εμπόδιο για καλό». Ίσως αυτή η συμπεριφορά και αυτές οι μεθοδεύσεις, να είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε οτι στην Κάρπαθο μπορούμε να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό για την Αυτοδιοίκηση. Να συνδιοικήσουμε όλοι μαζί. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Καρπάθου, του Δήμου μας. Έχουμε μπροστά μας δύο ολόκληρα χρόνια για να αποδείξουμε ότι το πείραμα μπορεί να πετύχει. 

Κάρπαθος 10 Αυγούστου 2021 

Ο Δήμαρχος Καρπάθου 

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος