Το τουρκικό αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών της Δωδεκανήσου στοχεύει στην αμφισβήτηση της ελληνικότητάς τους

Το τουρκικό αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών της Δωδεκανήσου στοχεύει στην αμφισβήτηση της ελληνικότητάς τους

Του Μάνου Κόνσολα

Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, προσπαθεί να βάλει στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών της Δωδεκανήσου.

Διαχρονικός στόχος της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως διαμορφώθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 60, είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά μας.

Η Τουρκία, αρχικά, επιχείρησε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη των Παρισίων με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Το επιχείρημα της Άγκυρας ήταν ότι η συνθήκη των Παρισίων δεν ισχύει από τη στιγμή που δεν την έχει αποδεχθεί η Τουρκία, ως συμβαλλόμενο μέλος (τη στιγμή που δεν είχε καμία τέτοια δικαιοδοσία). Είναι επιχείρημα ανάλογης σοβαρότητας με αυτό που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (μπορεί να την έχουν υπογράψει όλοι αλλά από τη στιγμή που δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία δεν ισχύει…αυτό είναι το επιχείρημα).

«Η Τουρκία με την επιθετική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων της που στοχεύουν στα νησιά μας, με τις συνεχείς απειλές και παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και το ιστορικό και συντελεσμένο γεγονός της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, αποτελεί την προσωποποίηση της απειλής»

Πρόσφατα, η Τουρκία εγκατέλειψε την προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης των Παρισίων και πλέον επικαλείται ότι  η Ελλάδα παραβιάζει την παράγραφο 2 του Άρθρου 14, που θέτει περιορισμούς στην στρατιωτικοποίησή τους.

Εμφανίζει την Ελλάδα ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και εμμέσως αμφισβητεί το δικαίωμα της εθνικής της κυριαρχίας πάνω στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στην πραγματικότητα, ο στόχος της Τουρκίας είναι να εντάξει το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται ρητά και σαφέστατα στο δικαίωμα κάθε χώρας να προβάλλει αμυντική ισχύ, σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης

πηγή www.politicalbank.gr