Κάρπαθος: Η διακριτική εφαρμογή των νόμων και των κανόνων στο τραπέζι

Κάρπαθος: Η διακριτική εφαρμογή των νόμων και των κανόνων στο τραπέζι

Δυο θλιβερά γεγονότα έζησε αυτές τις ημέρες η Κάρπαθος. Ένα δυστύχημα με ένα νέο να χάνει τη ζωή του με τη μηχανή του και ακόμη ένας, που αποφάσισε να δώσει τέρμα. Και οι δυο νέοι άντρες είχαν καταγωγή από άλλους τόπους της πατρίδας μας και δούλευαν στην Κάρπαθο. Μαρτυρίες φίλων τους αναφέρουν ότι ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι, με ήθος και σύνεση.

Το τι συνέβη, ακόμη κι αν το μάθουμε, δύσκολα θα γίνει γραπτός λόγος ωστόσο θα περίμενε κανείς να ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης, να αναζητηθούν οι γενεσιουργίες αιτίες που οδήγησαν τις δυο εντελώς ξεχωριστές περιπτώσεις στα τραγικά αποτελέσματα. Όμως αν και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με συζητήσεις και ζυμώσεις να δίνουν και να παίρνουν, τα στόματα, όπως συνήθως, παραμένουν ερμητικά κλειστά και αποφεύγουν να εκτεθούν, προφανώς για να μην σπάσουν «σχέσεις». Άραγε αν οι σημερινοί υποψήφιοι δε μιλούν θα ανοίξουν το στόμα τους μετά τις εκλογές;

Από την άλλη γινόμαστε λαλίστατοι και επιλέγουμε να κρίνουμε αυστηρά την Αστυνομία, να θεωρούμε ότι εξαντλεί τους νόμους με τους οδηγούς και το παρκάρισμα ενώ πριν έναν χρόνο γκρινιάζαμε και απαιτούσαμε το Αστυνομικό τμήμα να γίνει Αστυνομική Υποδιεύθυνση και ζητούσαμε να μπει τάξη στην αναρχία των δρόμων κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού.

Δεν γνωρίζαμε τότε ότι θα έπρεπε να αυξηθεί η δύναμη του τμήματος και να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες;

Διαβάζοντας την άποψη του κ. Παραγυιού, ο οποίος έστειλε και επιστολή από τη θέση του Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Καρπάθου, προς τον διοικητή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης κ. Ιωάννη Τσακιράκη, στέκομαι σε μια πρόταση:

«…Παρακαλούμε, επομένως, για τις δικές σας οδηγίες , προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες συμπεριφορές και υπερβολική αυστηρότητα, όπως συνηθίζεται αλλωστε σε όλα τα τουριστικά μέρη της χώρας μας. Με κάθε τρόπο , πρέπει να αποφύγουμε την δημιουργία της  εντύπωσης ότι πρόκειται για αστυνομοκρατούμενο νησί…»  

Δεν ξέρω τι ορίζουμε ως ακραίο και αν στ΄αλήθεια υπάρχουν ελαστικά όρια στην εφαρμογή των νόμων. Η έννοια της «ελαστικότητας», και της διάκρισης, ανεξάρτητα από το οικονομικό ή όποιο πολιτισμικό πλαίσιο, ερμηνεύεται κάθε φορά διαφορετικά και έχει να κάνει με την ηθική και τα όρια του καθενός από εμάς.

Μετά από μια μακριά περίοδο ασυδοσίας και ανομίας μπορούμε να συζητάμε για διακριτική μεταχείριση στην εφαρμογή των νόμων;

 

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα

12.7.2023