Φωτεινή Τομαή: Ο Γκάντερ συγκινεί ακόμα!

Φωτεινή Τομαή: Ο Γκάντερ συγκινεί ακόμα!
Η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Φωτεινή Τομαή με μια νέα ανάρτηση στο facebook  μας προετοιμάζει για την παρουσία της στην Κάρπαθο και για την ομιλία της με θέμα τον Καρπάθιο ήρωα Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
“O Γκάντερ συγκινεί ακόμα ! Νέα ομιλία μου για τον ήρωα του βιβλίου, την προσεχή Παρασκευή, 14 Ιουλίου, στην Κάρπαθο, το νησί του, φιλοξενούμενη από τον επιφανή και φλογερό πατριώτη, Καρπάθιο φίλο κ.Γιάννη Μανωλάκη…”
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0oBfst2vCaPmbarrrTq15VLh2SkwYUNCxnzrCAgwZqzb2mJsw63ANJMzYnEiS2Maul&id=100008212564989


ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ: ΚΩΔΙΚΟΣ ΓΚΑΝΤΕΡ

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 

Περίληψη βιβλίου:

O Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Όθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Κάρνεγκι, κατατάχτηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με έδρα την Αδριανούπολη οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του Άξονα από την Τουρκία. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων «Ντόκγουντ».

Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθυ, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις. Μέλος της ΑΧΕΠΑ από την ίδρυσή της, παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1976, φλογερός Δωδεκανήσιος και λάτρης της πατρίδας του, της Καρπάθου.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Φωτεινή Τομαή σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham, με μακρά θητεία στο Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 1996 μέχρι το 2019 διηύθυνε την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου και  έχει συγγράψει και επιμεληθεί σειρά εκδόσεων και άρθρων, μεταξύ άλλων, σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και την κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πολλά από αυτά αφορούν την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το Σχέδιο Marshall, τις αναμνήσεις του Γκράτσι για την ιταλική επίθεση, τους Έλληνες στο Άουσβιτς, τη διάσωση των Εβραίων από τους Έλληνες Δικαίους των Εθνών. Έχει επίσης αξιόλογο λογοτεχνικό έργο. Σήμερα είναι πρέσβης ε.τ.

12.7.2023
Καρπαθιακά Νέα