Μεταφορικό Ισοδύναμο: "Όσο εκείνοι το απαξιώνουν, τόσο εμείς θα του δίνουμε αξία".

Μεταφορικό Ισοδύναμο: "Όσο εκείνοι το απαξιώνουν, τόσο εμείς θα του δίνουμε αξία".

Καμπάνια στήριξης του Μεταφορικού Ισοδύναμου ξεκίνησε η ομάδα «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου» (σχεδίαση Philip Alatzoglou ). Πιο συγκεκριμένα κάνουν έκκληση στον κόσμο που κατοικεί στα νησιά, να αποκτήσει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη αριθμό, να  γίνει μέλος τους και να διεκδικήσει τα χρήματα που από τις δαπάνες  που αναλογούν για τις μεταφορές που κάνει.
“Όσοι ζούμε στα νησιά γνωρίζουμε πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I.) είναι ένα μέτρο που, περιορίζοντας το κόστος των μετακινήσεων με πλοία και αεροπλάνα, βελτίωσε τις συνθήκες της ζωής μας.
Η συμβολή του είναι εξίσου σημαντική στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, ενώ θετικές συνέπειες για τους κατοίκους των μικρών νησιών έχει η πιλοτική λειτουργία του Μ.Ι. στο σκέλος των καυσίμων.
Αυτά βέβαια όταν… το μέτρο λειτουργεί.
Γιατί δυστυχώς, στόχος κάποιων φαίνεται ότι είναι η απαξίωση του. Ενώ ως τον Ιούλιο 2019 οι καταβολές προς τους επιβάτες γίνονταν το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου κάθε φορά μήνα, έκτοτε καθυστερούν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται ακόμα και δέκα (!) μήνες μετά το ταξίδι. Ανάλογες ή και μεγαλύτερες είναι οι καθυστερήσεις στα εμπορεύματα και στα καύσιμα.
Τότε όμως το μέτρο χάνει το νόημά του, αφού κανείς δεν θα επιλέξει να ταξιδέψει γνωρίζοντας ότι θα «καρπωθεί» τη μείωση του εισιτηρίου ως και ένα χρόνο αργότερα.
Κι όμως: το μέτρο είναι κρίσιμο για τη ζωή στα νησιά μας. Για αυτό θα αγωνιστούμε όχι μόνο για να λειτουργήσει όπως στο παρελθόν, αλλά και να διαδοθεί περισσότερο και να το αξιοποιήσουν όλοι οι νησιώτες.
Πιστεύουμε ότι το Μ.Ι. ήρθε στα νησιά μας για να μείνει!
Κάνε σήμερα μια νέα αρχή:
· Κάνε την εγγραφή σου μέσω του https://metaforikoisodynamo.gr/ και απόκτησε τον δικό σου Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ).
· Ως επιβάτης – δικαιούχος του Μεταφορικού Ισοδύναμου κάνε χρήση του ΜΑΝ σου κατά την έκδοση ή κράτηση του εισιτηρίου σου.
· Αν έχεις επιχείρηση που εμπίπτει στη κατηγορία “πολύ μικρή”, “μικρή” ή “μεσαία”, μην ξεχνάς πως οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων είναι επιλέξιμες.
· Αν κατοικείς σε ένα από τα νησιά: Αγαθονήσι, Αγκίστρι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Αμμουλιανή, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ελαφόνησος, Ίος, Ιθάκη, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Παξοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά, μην ξεχνάς πως το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) για την προμήθεια υγρών καυσίμων, γίνεται απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝΕ).
· Γίνε μέλος της ομάδας μας «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου» για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή σου.
Στήριξε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, σου ανήκει.
Χάρης Βεκρής

Δημιουργός και διαχειριστής της ομάδας «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου»