Καλλιόπη Παχούντη: «Οι ηλικιωμένοι της Καρπάθου δικαιούνται ένα κέντρο φροντίδας. Γιατί δεν δίνουν το κτήριο του Κέντρου Υγείας;»

Καλλιόπη Παχούντη: «Οι ηλικιωμένοι της Καρπάθου δικαιούνται ένα κέντρο φροντίδας. Γιατί δεν δίνουν το κτήριο του Κέντρου Υγείας;»

Για την Καλλιόπη Παχούντη το θέμα της δημιουργίας κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων στην Κάρπαθο είναι κάτι παραπάνω από όνειρο ζωής. Γεννήθηκε στα Πηγάδια και σε ηλικία 12 ετών, το 1970, μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ. Εκεί, όπως έκαναν  αρκετοί Καρπάθιοι πατριώτες, δραστηριοποιήθηκε σε συλλόγους και οργανώσεις. Εκεί  διδάχτηκε την έννοια της άδολης προσφοράς. Πρόσφατα λοιπόν έφτιαξε μια σελίδα στο facebook, με θέμα την πρωτοβουλία για δημιουργία κέντρου ηλικιωμένων στην Κάρπαθο.

Όπως η ίδια αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα, δεν πρόκειται για μια δική της ιδέα. Πολλά χρόνια ακούει αυτές τις σκέψεις. Πολλά χρόνια συζητιέται η δημιουργία ενός κέντρου για τους ηλικιωμένους, κάτι σαν ΚΑΠΗ, μας λέει και τονίζει ότι σχεδόν όλη η Ελλάδα έχει τέτοια κέντρα.

Γιατί να μην έχει κάτι τέτοιο το νησί; Δεν δικαιούνται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας κάτι παραπάνω από τη μάνα Κάρπαθο; κι ας μη βιαστούμε να μιλήσουμε για αξεπέραστες δυσκολίες. Μέχρι το 2017 στην Ελλάδα λειτουργούσαν περίπου 900 ΚΑΠΗ! Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους θεσμούς που χρεώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα πριν λίγους μήνες σε προσωπική συνάντηση που είχε η κα Παχούντη, με τον δήμαρχο Καρπάθου, κ. Νισύριο, εκείνος της ανέφερε ότι είχε και έχει αυτό το στόχο.

Το θέμα είναι ότι η κα Παχούντη έχει προχωρήσει πιο μπροστά και δεν μιλά στον αέρα. Στην πρόταση της αναφέρεται το κτήριο που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας της Καρπάθου. Κι αυτό διότι είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα σημείο που έχουν ή μπορούν να έχουν  όλοι πρόσβαση. Γνωρίζει μάλιστα τις δυσκολίες για να γίνει ένα γηροκομείο και για αυτό το λόγο αναφέρει την προοπτική δημιουργίας ενός τύπου ΚΑΠΗ.

Η πρόταση έχει βάση και οι συνθήκες είναι ώριμες για αυτό το στόχο,  μπορεί κάποιοι να διαφωνήσουν και ήδη η τοπική κοινότητα ζήτησε ο χώρος να γίνει πολυκέντρο πολιτισμού. Το ζήτημα είναι ότι ο δήμαρχος κ. Νισύριος μέχρι και σήμερα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ για το συγκεκριμένο κτήριο υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι (Στρατός, Αστυνομία).

Η πρόταση της κας Παχούντη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμη κι αν δε δοθεί το συγκεκριμένο κτήριο θα μπορούσε να γίνει σε άλλη θέση. Όντως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στην Κάρπαθο δεν γνωρίζουν καμιά απολύτως μέριμνα. Από την άλλη το κτήριο του Κέντρου Υγείας, δωρεά της ΚΕΠΑ, ρημάζει μέρα με τη μέρα.

Καρπαθιακά Νέα