ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (VIDEO)

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (VIDEO)

Γράφει και κινηματογραφεί ο Αριστείδης Μιαούλης 

Ζείδωρες οι στιγμές του Δεκαπενταύγουστου για όλο το Ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Στην ΄Ολυμπο της Καρπάθου, παρήγορο ορμητήριο έρευνας και μελέτης του λαϊκού μας πολιτισμού, συναντάμε ένα περίτεχνο πλέγμα εθίμων που συνδέονται με την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Παλιότερα, που η ζωή εκεί ήταν ένα πολύβουο μελίσσι τα έθιμα ήταν διαφορετικά στο σύνολο αλλά και στην οικογένεια.

Όπως μας λέει ο εφημέριος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αγαπημένος μας παπά Γιάννης Διακογεωργίου «μέχρι το 1935 υπήρχε το έθιμο της περιφοράς της θαυματουργής εικόνας να περιφέρεται σ΄όλο το χωριό για να συγκεντρωθούν ευλογηθούν τα σπίτια και με αυτό τον τρόπο η Μεγαλόχαρη να συγκεντρώσει δώρα όπως χρυσαφικά νομίσματα αλλά ακόμη και σιτάρι, κριθάρι, όσπρια που εκποιούνταν για να ζήσει ο κόσμος. Έτσι καλύπτονταν οι ανάγκες της εκκλησίας αλλά και του κόσμου.

Έγινε μια προσπάθεια το1967 επί Προεδρίας του Κωστή Ιωαννίδη αλλά επειδή θεωρήθηκε ως επαιτεία το έθιμο σταμάτησε. Οι άνθρωποι όταν έχουν διάθεση να δώσουν από το υστέρημά τους, δίνουν. δίνουν.»

Σήμερα γίνεται η ύψωση της εικόνας έξω από την Εκκλησία. Θα ακολουθήσει η κοινή τράπεζα από την Εκκλησία που παρατίθεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες και αμέσως το μεγάλο γλέντι που περιμένουν όλοι.