Με Δελτίο Τύπου απαντά ο Δήμαρχο Καρπάθου στον Γιώργο Χατζηκουτσό

Με Δελτίο Τύπου απαντά ο Δήμαρχο Καρπάθου στον Γιώργο Χατζηκουτσό

 

                                      

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ

Καλές οι αντιπολιτευτικές κορώνες κι ο καταγγελτικός λόγος όμως καλύτερα είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα και την ουσία.

Αγαπητέ Πρόεδρε Πηγαδίων, για τα Πηγάδια και μόνο αναφέρουμε ότι επι θητείας Ιωάννη Θεμ. Νισύριου:

 • Υποβλήθηκε αίτημα, χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώνεται η Β Φάση του Φράγματος ύψους 3.2 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Τακτοποιήθηκε το ιδιοκτησιακό, νομιμοποιήθηκε το κτίριο, εκπονήθηκαν από τον Δήμο μας τρεις μελέτες (Στατικής Επάρκειας, ΗΜ, Αρχιτεκτονική) οι οποίες παραδόθηκαν στην ΚΤΥΠ και εξασφαλίστηκε το ποσό του 1.700.000 ευρώ για την επισκευή του ΕΠΑΛ των Πηγαδίων.

Σύντομα θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια και θα ξεκινήσει το έργο.

 • Αιτήθηκε ο Δήμαρχος χρηματοδότηση και χρηματοδοτήθηκε, έγιναν όλες οι απαραίτητες διεργασίες από πλευράς Δήμου και ξεκίνησε να λειτουργεί το ταχυδιυλιστήριο. Με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ εξασφαλίστηκε η παροχή με 1000 κ.μ. την ημέρα πόσιμο νερό στα Πηγάδια.

 

Το νερό αυτό δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, όπως είπες, αλλά σχεδόν το ήμισυ από τις ημερήσιες ανάγκες της Πόλης στην αιχμή της σεζόν.

Αν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα σε ένα ολοκαίνουργιο μηχάνημα και καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα η παροχή αυτή (γεγονός που δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει), αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος του έργου και στην βοήθεια υδροδότησης που θα προσφέρει στην Πόλη.

 • Χαράχτηκε η γραμμή Αιγιαλού στην Παραλιακή οδό των Πηγαδίων και καθορίστηκε η χερσαία ζώνη λιμένος με ΦΕΚ του 2020 και του 2021 αντίστοιχα.

Με την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, μετά από δεκαετίες, μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε με πρόσφατη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου:

 • 82.500 ευρώ για την ανακατασκευή των ανωδομών της αποβάθρας του λιμανιού.
 • 100.000 ευρώ για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού.

Την χρηματοδότηση με 17.000 ευρώ και ανάθεση της μελέτης για την κατασκευή ράμπας ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών, ώστε από μια παράνομη γλίστρα που υπάρχει για δεκαετίες να προχωρήσουμε στην κατασκευή μιας νόμιμης και με προδιαγραφές γλίστρα.

 • Εγκρίθηκε μετά από 13 χρόνια που πηγαινοέρχεται από την Ε.Σ.Α.Λ. η μελέτη για την κατασκευή του νέου λιμένα στα Πηγάδια. Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 9.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
 • Ανατέθηκε και εκπονήθηκε μελέτη ανάπλασης της παραλιακής που περιλαμβάνει μια πλήρης μελέτη αρχιτεκτονική, Η/Μ και υδραυλική η οποία θα αλλάξει εντελώς την όψη των Πηγαδίων. Σύντομα θα υπάρχει απολύτως ώριμη μελέτη ύψους 2.000.000 ευρώ την χρηματοδότηση της οποίας έχουμε ήδη αιτηθεί.
 • Εξασφαλίστηκε η συνολική πίστωση για την κατασκευή της λεγόμενης μελέτης Γιαννόπουλου ύψους 832.000 ευρώ και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για ανάδοχο. Πρόκειται για την ανάπλαση του δρόμου από το Δασονομείο μέχρι το ξενοδοχείο Μακρή.
 • Εκπονήθηκε μελέτη, κατατέθηκε σε αντίστοιχο πρόγραμμα και αναμένουμε άμεσα την επίσημη χρηματοδότηση της για την πλήρη αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης των Πηγαδίων και την κατασκευή δύο δεξαμενών 1000 κ.μ. μια στον Σάνταλο και μία στον Αράντη.
 • Αντικαταστάθηκαν 3 απολύτως προβληματικά τμήματα αποχέτευσης μέσα στα Πηγάδια, τα οποία για πολλά χρόνια είχαν διαρροές λυμάτων κι αποτελούσαν υγειονομική βόμβα στις πόρτες των κατοίκων.
 • Δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε νέος αγωγός από Λιμάνι έως Λιμανάκι, ύψους 270.000 ευρώ.
 • Υπογειοποιήθηκε σχεδόν το σύνολο των καλωδίων της Πόλης με κόστος άνω των 300.000 ευρώ από τον Δήμο μας.
 • Ανατέθηκε η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο της Πόλης, την οποία αυτή την στιγμή εκπονεί ο ανάδοχος.

Για όλα τα ανωτέρω, μπορούν να σου προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για όσα αναφέρουμε.

Για τα μικρότερα έργα δεν θα γίνει καμία αναφορά καθώς μια σύγκριση της πρότερης κατάστασης με την υφιστάμενη από άποψη καθαριότητας, καλλωπισμού δένδρων, βαψιμάτων, τοποθέτησης νέων καλαθιών, νέων κάδων κ.τ.λ. είναι οφθαλμοφανής.

Αγαπητέ Γιώργο, τα προβλήματα δεν λύνονται με φωνές και καταγγελίες στον Εισαγγελέα. Πόσο μάλλον με το να δυσφημούμε τον τόπο μας διογκώνοντας και υπερπροβάλλοντας γνωστά και χρόνια προβλήματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο.

Θεσμικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας όφειλε να τρέξει για την αποκατάσταση του προβλήματος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε περίπτωση που οι προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν (εν προκειμένω η αποκατάσταση ήταν άμεση) να αξιολογήσει την αιτία του προβλήματος και να αναζητήσει την βέλτιστη λύση.

Η σειρά των ανωτέρω δεν τηρήθηκε σε καμία περίπτωση. Θεωρούμε ότι ουδείς θεσμικός παράγοντας πρέπει να προσβάλλει τον τόπο του και να προσφέρει αρνητική διαφήμιση στο τόσο ευαίσθητο τουριστικό προϊόν.

Αυτό κάνει τους ανταγωνιστές μας, που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν ανάλογα προβλήματα, να τρίβουν τα χέρια τους.

Αγαπητέ Γιώργιο, διετέλεσες σε θέση ευθύνης και την προσφορά του καθενός μας στην πόλη των Πηγαδίων θα την κρίνουν δίκαια οι πολίτες.

Κάρπαθος   08     Ιουνίου    2022

Γραφείο Τύπου Δήμου Καρπάθου