Τακτοποίηση Κληροδοτημάτων Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου

Τακτοποίηση Κληροδοτημάτων Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε η πράξη αποδοχής κληρονομιάς της αείμνηστηςαπό την Κάσο Αικατερίνης Σιλβέστρου, η οποία είχε αποβιώσει το 1982. Έτσι 38 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατό της υλοποιήθηκε, επιτέλους, ηστοιχειώδης αυτή υποχρέωση του Δήμου της Η.Ν. Κάσου.

Να θυμίσουμε ότι η Αικατερίνη Σιλβέστρου διέθεσε στο Δήμο όλη την περιουσία της κινητή και ακίνητη, με σκοπό να ιδρυθεί «Πνευματικόν Κέντρον και Μουσείον Κάσου Σιλβέστρειον. Δωρεά Αικατερίνης Γεωργίου Σιλβέστρου » .

Η ακίνητη αυτή περιουσία περιλαμβάνει μία μονοκατοικία στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε διατηρητέα , και δύο διαμερίσματα στο Μαρούσι . Αποτέλεσμα της έλλειψης τίτλων ήταν η μή εγγραφή στο κτηματολόγιο της περιουσίας αυτής για την οποία τώρα γίνονται οι απαιτούμενές ενέργειες . Δυστυχώς υπάρχουν και νομικά ζητήματα που εγέρθηκαν σχετικά με τη διαθήκη , από συγγενείς της θανούσας και τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί . Εκκρεμούν επίσης θέματα που σχετίζονται με τις επισκευές των ακινήτων και την εκμίσθωσή τους , για τα οποία σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα .

*Στο άλλο κληροδότημα του Ηλία Βαρδαβά, υπήρξαν επίσης θετικές εξελίξεις μια και πρόσφατα απελευθερώθηκαν τα τελευταία κατοικημένα διαμερίσματα καθώς και το κατάστημα. Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν δικαστικές αγωγές πολύμηνης διάρκειας , αφού οι μισθωτές δεν πλήρωναν ενοίκια , αλλά και βρέθηκαν στα διαμερίσματα εν αγνοία του Δήμου και χωρίς την υπογραφή μισθωτηρίων συμβολαίων.

Τις μέρες αυτές ολοκληρώνεται μελέτη αξιοποίησης της πολυκατοικίας , μετά το πέρας της οποίας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες μακροχρόνιας εκμίσθωσής της , μια και απαιτούνται σημαντικές επισκευές , τις οποίες προβλέπεται να αναλάβει ο εκμισθωτής.

Δυστυχώς οι νόμοι που καθορίζουν τη λειτουργία των κληροδοτημάτων, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των κοινωφελών περιουσιών, καθίστανται τελικά τροχοπέδη στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Με τον τρόπο αυτό επιλύνονται χρόνια προβλήματα και τακτοποιείται η ακίνητη περιουσία του Δήμου με άμεση συμμετοχή και επίβλεψη του Δημοτικού Συμβούλου της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου Ντίνου Ζαχάρη και του νομικού Χάρη Αμπράζη.