Ντίνος Καραξής προς κ. Δήμαρχο Καρπάθου για το λιμάνι: "Σύντεχνε κι'αν (ε) μιλούμε μετα (γ)ύριζε τη ...πίτα"

Ντίνος Καραξής προς κ. Δήμαρχο Καρπάθου για το λιμάνι: "Σύντεχνε κι'αν (ε) μιλούμε μετα (γ)ύριζε τη ...πίτα"

Προς ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ

Το παράπονο του κ, Δημάρχου και η ενημέρωση για το λιμάνι . Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Νισύριος εκφράζει το παραπονό του προς τους κ.κ. υποψηφίους δημάρχους διότι αρνούνται να ενημερωθούν για τα έργα που έχουν προγραμματισθεί για το 2024 και αυτά που είναι σε εξέλιξη.Μεταξύ των έργων που αναφέρει συμπεριλαμβάνει και το λιμάνι ως εξής :

1. Η περιβαντολλογική μελέτη θα είναι έτοιμη σε 15 μέρες !!

2. Το έργο εκτός απροόπτου θα δημοπρατηθεί στα μέσα του φθινοπώρου , και οι εργασίες θα αρχίσουν (ως δύναται να εννοηθεί) εντός του έτους δηλαδή παραμονές των Χριστουγέννων !!

Ο πλέον καλόπιστος και συναινετικός δημότης δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει και να πεισθεί γι’αυτά που ο κ. Δήμαρχος εξαγγέλλει διότι :

1. Η περιβαντολλογική μελέτη που θα αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν λόγω θαλασσοταραχής στη λιμενολεκάνη και κατ’ επέκταση στο παραλιακό δρόμο όταν καθαιρεθεί ο υπάρχων λιμενοβραχίονας ( κατά 45μ .μήκους )

Η μελέτη αυτή συνοδεύεται από διάγραμμα κυματοκίνησης που απαιτεί από τον μελετητή η ΕΣΑΛ του Υ. Ε Ν όχι με τα ανεμολόγια της ΕΜΥ του αεροδρομίου με ύψος κύματος 50 έως 80 εκατοστά αλλά με αυτά της Εθν. Μετ’. Υπηρεσίας Ρόδου όπου αναφέρονται κύματα ύψους 1,50 και 2,00 μέτρων κατά τη χειμερινή περίοδο λαμβανομένου και του γεωγραφικού ανάγλυφου του κόλπου των Πηγαδίων. Η ζητηθείσα αυτή μελέτη ουδέποτε έχει υποβληθεί από τον μελετητή στην ΕΣΑΛ/ Υ. Ε.Ν για τελική επικαιροποίηση της μελέτης .

Η Υπηρεσία δε περιβαντολλογίας τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καλύπτοντας τον μελετητή προσπαθεί παρακάμπτοντας τις απαιτήσεις του Υ.Ε.Ν να υποβάλει πρόταση περιβαντολογικών επιπτώσεων με μεθοδεύσεις αποδεικνύοντας ότι με τη καθαίρεση του υπάρχοντος λιμενοβραχίονα που προβλέπεται στην αρχική μελέτη δε προκύπτει ουδεμία δυσμενής συνέπεια για το περιβάλλον !!

Φαίνεται η προσπάθεια αυτή να μη καρποφορεί διότι το Υ. Ε. Ν δια της Ε.Σ.Α. Λ δε πρόκειται να υπαναχωρίσει με επικαιροποίηση και έγκριση της αρχικής μελέτης που προβλέπει καθαίρεση υπάρχοντος λιμενοβραχίονα. Γεννάται δε το ερώτημα γιατί τόση επιμονή για κατασκευή λιμένος με κατεδάφιση του υπάρχοντος;

Σε ποιό μέρος του κόσμου συναντά κανείς παρόμοιες κατασκευές;;

Τελικά είναι τόσο δύσκολο και ανέφικτο να αναθεωρηθεί μια μελέτη για ένα σωστό λιμάνι;;

Όσον αφορά στις ημερομηνίες που αναφέρονται για

α) περιβαντολλογική μελέτη σε 15 μέρες !!

β) δημοπράτηση του έργου μέσα του φθινοπώρου . εκτός απροόπτου, ( το εκτός απροόπτου γιατί το αναφέρει)

γ) ανάδειξη του εργολάβου εκτέλεσης του έργου μετά την εξέταση των τυχόν υποβληθεισών ενστάσεων των συμμετεχόντων στη δημοπρασία.

δ) χρονικό περιθώριο για την εγκατάσταση του εργολάβου για έναρξη των εργασιών. Πιθανόν ως συμβαίνει αρκετές φορές να χρειασθεί επανάληψη του διαγωνισμού κ.λ.π.

Τα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν να αρχίσουν διόλου έργασίες κατασκευής λιμένος εντός του έτους ακόμη και………..δίχως απρόοπτα!!

Και εάν ακόμη ο Δήμος Καρπάθου ψηφίζει “Προγραμματική Σύμβαση” βάσει της οποίας καθίσταται απλός παρατηρητής για ότι αποφασίζει,σχεδιάζει, και εκτελεί η Περιφέρεια μη δυνάμενος να εκφέρει γνώμη προς υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου που υπηρετεί ΤΟΤΕ :

Σε τί θα εξυπηρετήσει μια Δημοτική Αρχή με εκλεγμένους από αρχαιρεσίες που διεξάγονται τύποις με εκλογικές αναμετρήσεις με γνωστά και συνήθη δεδομένα ;; Παρακαλούνται οι πάντες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κάθε Ενεργό Πολίτη που εκφράζει καθαρή γνώμη ,δίχως καμία υστεροβουλία η ιδιοτέλεια !! Υ.Γ. Οι δημότες έχουν κουραστεί να ακούνε για λιμάνι εδώ και 4 τελευταία χρόνια και από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα εξαγγελίες κάθε μήνα ότι “Όπου νάναι έρχεται η μπίγα να αρχίσουν εργασίες”!!

Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στον κ. Δήμαρχο το Μεσοχωρίτικο ανέκδοτο με κατάληξη: “Σύντεχνε κι’αν (ε) μιλούμε μετα (γ)ύριζε τη …πίτα”.

(Λέγεται για περιπτώσεις που έχουν πιάσει δυο άτομα την κουβέντα αλλά ωστόσο έχουν και μια επείγουσα δουλειά να κάνουν και δεν πρέπει να την παραμελούνε).

Ντίνος Καραξής

13.8.2023

Καρπαθιακά Νέα