Κάρπαθος. Δυο παραιτήσεις που έφεραν έντονο προβληματισμό

Κάρπαθος. Δυο παραιτήσεις που έφεραν έντονο προβληματισμό

 του Μανώλη Δημελλά

Δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Καρπάθου, ο Μηνάς Πρωτόπαπας και η Ευαγγελία Φελλουζή, με αντίστοιχες επιστολές τους, έκαναν γνωστή την παραίτηση τους από τις επιτροπές που είχαν τοποθετηθεί ως μέλη.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, αφού το θέμα δεν είναι η ουσιαστική διαφωνία ή η όποια αντιπολιτευτική κόντρα. Αλλά οι διαδικασίες μέσω των οποίων συμμετέχουν στις εν λόγο επιτροπές.

Επικοινωνήσαμε και με τους δυο δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είναι εκλεγμένοι από την παράταξη ΑΠΕΚ και μας εξήγησαν το τι έχει συμβεί και πως οδηγήθηκε, ο καθένας από την πλευρά του, σε αυτή την απόφαση.

Για τον κ. Πρωτόπαπα, ο οποίος είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, το θέμα που προκάλεσε αυτή την απόφαση αφορούσε την Αποκομιδή Απορριμμάτων, η οποία πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτη. Όπως λοιπόν αναφέρει στην παραίτηση του στις 25.5.21 στις 12.30 το μεσημέρι του δόθησαν 96 σελίδες από τη μελέτη για το θέμα το οποίο θα συζητούσαν την ίδια ημέρα, επτά ώρες αργότερα, στις 19.30 το απόγευμα.

Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε στα Καρπαθικά Νέα, «συνεχίζω να υπηρετώ αθόρυβα και με ζήλο την Κάρπαθο. Έχω ψηφίσει το 98% των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής και δεν πρόκειται για κάποια μικροπολιτική αντιπολιτευτική τακτική. Μάλιστα για το θέμα των απορριμμάτων είχαμε κάνει συζήτηση πριν από περίπου 20 ημέρες και από τότε είχα αντιμετωπίσει θετικά την συγκεκριμένη πρόταση. Εϊχα πει ότι πρέπει να το εξετάσουμε και ότι καταρχήν δεν έχω διαφωνία. Ωστόσο ακόμη και αυτή την ώρα δεν μπορώ να καταλάβω τη βιασύνη. Γιατί τόση σπουδή για ένα θέμα που θα χρεώσει το Δήμο και το νησί με 3.000.000 ευρώ; Δηλαδή δεν θα έπρεπε να μελετήσω όλο το υλικό που μου έστειλαν ή κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκομαι εκεί για το θεαθήναι;»

Από το μέτωπο της δεύτερης παραίτησης. Η κ. Φελλουζή οδηγήθηκε στην απόφαση να πάψει να είναι μέλος της επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου διότι, όπως μας εξήγησε με δυο λέξεις, «δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω από το facebook αυτά αποφασίζει η επιτροπή και να συνεχίσω να λέω ότι είμαι μέλος. Ακόμη και για το video και τους επαγγελματίες που ήρθαν για να βιντεοσκοπήσουν, το έμαθα από διάφορα post και όχι μονάχα αυτό. Θα συνεχίσω να προσφέρω για την Κάρπαθο, σε αυτό που γνωρίζω και έχω σπουδάσει. Ειδικά αυτή την περίοδο ο ευαίσθητός τουριστικός τομέας μας χρειάζεται. »

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης:

«….Είχα την καλή διάθεση να συνεισφέρω στην Τουριστική Επιτροπή με τις Ακαδημαϊκές μου γνώσεις και την εμπειρία μου από τον χώρο του Τουρισμού, δυστυχώς όμως η κακή οργάνωση, οι δράσεις τελευταίας στιγμής χωρίς καμία ενημέρωση και η αδιαφορία για συχνότερες συναντήσεις, κράτησαν εμένα, αλλά θεωρώ και τα υπόλοιπα μέλη στο περιθώριο, ανεκμετάλλευτα, παρά την καλή μας διάθεση και πρόθεση να προσφέρουμε στον τομέα που μας ανατέθηκε…»

Και από τις δυο παραιτήσεις γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται για διαφωνίες γραμμής ή κατεύθυνσης, τόσο για το θέμα της Οικονομικής επιτροπής όσο και για την πολιτική που χαράσσει η Επιτροπή Τουρισμού. Τα ζητήματα που εγείρονται από τους δυο Δημ. Συμβούλους έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Άραγε η Κάρπαθος έχει περιθώρια να «χάνει» άξια στελέχη από τόσο κρίσιμες επιτροπές;

 

Ακολουθούν τα κείμενα των παραιτήσεων των δυο δημοτικών συμβούλων

 

 

 

 

 

Υπόψιν κ. Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινοποίηση: Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Καρπάθου

 

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

 

Μετά από προβληματισμό αρκετών μηνών, δυστυχώς ήρθε η στιγμή να ζητήσω να γίνει δεκτό το αίτημα της παραίτησής μου από μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Καρπάθου. Οι λόγοι  πολλοί και διάφοροι, λόγοι που δυστυχώς επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά καθ’ όλο το διάστημα της θητείας μας. Μια επιτροπή που είχε ως σκοπό την χάραξη στρατηγικής για τον στυλοβάτη της οικονομίας μας, που είναι ο τουρισμός, στην κρισιμότερη περίοδο για το νησί επενδυτικά, μια επιτροπή εν τέλει σε κατάσταση αδράνειας και μακριά από τις εξελίξεις.

 

Παρά τις συνεχείς αναφορές όλων των μελών της Τουριστικής Επιτροπής για συχνότερες συνεδριάσεις, πέρα από την ψήφιση του Προγράμματος της Τουριστικής Προβολής η οποία έγινε στις 19/01 και λόγω της ακύρωσης όλων των έως τότε αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, έπρεπε να ξαναψηφιστεί στις 05/04, δεν έγινε καμία άλλη συνεδρίαση το 2021 εν όψει δεύτερης τουριστικής περιόδου επί κορωνοϊού.

 

Πώς θα ανταπεξέλθει η Κάρπαθος απέναντι σε άλλους ανταγωνιστικότερους Ελληνικούς προορισμούς, όταν οι λιγοστοί τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας, έχουν πληθώρα προορισμών να επιλέξουν, με σοβαρή και άρτια οργάνωση σε επίπεδο μάρκετινγκ και διαφήμισης;

 

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις επισκέψεις των media blogger και των κινηματογραφιστών που είναι υπεύθυνοι για τα νέα βίντεο που θα χρησιμοποιηθούν, ορθώς βέβαια, για την προβολή του νησιού.

 

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το νησί μας, ο Instagram και YouTube blogger “KDexplorer” χωρίς να ενημερωθεί κανένα μέλος της Επιτροπής, ώστε να προτείνει οποιαδήποτε ιδέα, αλλά να παρέχει και βοήθεια. Αντίστοιχα, το ίδιο έγινε και με την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία “ArtStudio”.

 

Επικροτώ κάθε προσπάθεια προσέλκυσης blogger και κινηματογραφιστών, όμως με τις σωστές διαδικασίες που προβλέπει η Επιτροπή και όχι ανακαλύπτοντας μέσω social media τις δράσεις της.

 

Όσον αφορά την αναφορά μου, ότι μένουμε μακριά από τις εξελίξεις, ας θυμηθούμε ότι ο Δήμος Καρπάθου στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου στο Βερολίνο, εκπροσωπήθηκε με κωδικούς που παρείχε ιδιώτης ξενοδόχος, γιατί εμείς καθυστερήσαμε να καταθέσουμε αίτημα συμμετοχής.

 

Στην διαδικτυακή έκθεση του Μιλάνου και μεγαλύτερη της Ιταλίας, υπήρχε λάθος πληροφόρηση για τον τρόπο συμμετοχής από τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου και παρά την ενημέρωση που έδωσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο εγγραφής, δεν εισακούστηκα και δεν συμμετείχαμε τελικά. Επίσης, στην διαδικτυακή έκθεση του Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε η πρόθεση συμμετοχής, εν τέλει δεν συμμετείχαμε ούτε εκεί.

 

Να αναφέρω επιγραμματικά ότι συμμετείχα ενεργά όπου μου ζητήθηκε: Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BIT (Φεβρουάριος, 2020), Greek Alternative Tourism Event (Δεκέμβριος, 2020), Ripresa del Tourismo in Grecia Live Webinar (Απρίλιος, 2021).

Επίσης οι προτάσεις μου για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής για το 2021 έχουν κατατεθεί, έχουν συμπεριληφθεί και αναμένουμε την υλοποίηση τους.

 

Είχα την καλή διάθεση να συνεισφέρω στην Τουριστική Επιτροπή με τις Ακαδημαϊκές μου γνώσεις και την εμπειρία μου από τον χώρο του Τουρισμού, δυστυχώς όμως η κακή οργάνωση, οι δράσεις τελευταίας στιγμής χωρίς καμία ενημέρωση και η αδιαφορία για συχνότερες συναντήσεις, κράτησαν εμένα, αλλά θεωρώ και τα υπόλοιπα μέλη στο περιθώριο, ανεκμετάλλευτα, παρά την καλή μας διάθεση και πρόθεση να προσφέρουμε στον τομέα που μας ανατέθηκε. Για όλα όσα προανέφερα, με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες που με στήριξαν, αποχωρώ από την Τουριστική Επιτροπή.

 

Για το καλό της Καρπάθου, εύχομαι καλή συνέχεια.

 

Μετά τιμής,

Ευαγγελία Φελλουζή

Κάρπαθος 19/05/2021