«Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: οι ακρίτες νησιώτες στο Μεγάλο Λιμάνι!» Σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση από τον Σύλλογο Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων

«Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: οι ακρίτες νησιώτες στο Μεγάλο Λιμάνι!» Σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση από τον Σύλλογο Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων

Ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων μέσα από την εσπερίδα με τίτλο «Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: οι ακρίτες νησιώτες στο Μεγάλο Λιμάνι!» θα αναδείξει πτυχές αυτής της ιστορίας μέσα από 5 ομιλίες διακεκριμένων δωδεκανησίων και μη του Πειραιά.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στη Δωδεκανησιακή Εστία, στην οδό Υψηλάντου 143,185 35 στον Πειραιά, στον 1ο όροφο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά μέσα από τη δράση «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2021».

https://www.facebook.com/events/162851825999072/

Εσπερίδα ιστορικού χαρακτήρα με ομιλίες που απεικονίζουν τη μακρόχρονη πορεία των Δωδεκανησίων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Πειραιά!

Ο Πειραιάς, όντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ήταν ο πρώτος σταθμός άφιξης των Δωδεκανησίων στη  Μητέρα Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να αποδεσμευτούν από τον ιταλικό ζυγό και να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή δίνοντας στην οικογένειά τους ένα καλύτερο αύριο.

Οι ακρίτες νησιώτες έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους και συνέβαλαν κι αυτοί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της ταυτότητας της πόλης, διατηρώντας όμως πάντα πιστά την αγάπη τους για τα Δωδεκάνησα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

•     «Η Οδύσσεια των Δωδεκανησίων στην πορεία τους προς τον Πειραιά», Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς

•     «Δωδεκανησιακοί παροικιακοί Σύλλογοι στον Πειραιά: διατηρώντας την παράδοση», Φίλιππος Καλούδης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδιας Δωδ/κών Σωματείων, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»

•    «Από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά», βιωματική αφήγηση, Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου «Ο ΖΕΦΥΡΟΣ»).

•    «Δωδεκανήσιοι του Πειραιά – πολιτισμός και αθλητισμός». Αφορά 2 σκέλη:

•    Ο Σύλλογος «Δωδεκανησιακόν Σχολείον»: Τα Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία στον Πειραιά, 1937-1940,  Μαρία Παπανικολάου Ιστορικός και Αρχειονόμος Πανεπιστημίου Καΐρου

•    Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», Γεώργιος Καλαφατάς, πρόεδρος ΔΑΟ Αργοναύτης Πειραιά

 

Θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Είσοδος ελεύθερη από τις 5:30 μ.μ., μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή σε όσους φέρουν δήλωση αρνητικού τεστ (rapid ή PCR) 48 ωρών από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.