Ο Δρ. Θάνος Χαλκιάς πρώτος Ευρωπαίος μέλος της Επιτροπής Έρευνας της SOCCA

Ο Δρ. Θάνος Χαλκιάς πρώτος Ευρωπαίος μέλος της Επιτροπής Έρευνας της SOCCA
Ο συμπατριώτης μας Δρ Θάνος Χαλκιάς αποδέχθηκε την άκρως τιμητική πρόταση της Society of Critical Care Anesthesiologists (SOCCA)  και αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαίο που εντάσσεται στην Επιτροπή Έρευνας που διαθέτει.
H SOCCA είναι αφιερωμένη στην υποστήριξη και εξέλιξη των Αναισθησιολόγων που διαχειρίζονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς κάθε τύπου/κατηγορίας και προωθεί τη γνώση και την πρακτική της Εντατικής Θεραπείας από τους Αναισθησιολόγους μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και της συνεργασίας.

 

Ζητήσαμε από τον Δρ. Θάνο Χαλκιά να μας εξηγήσει την έννοια της εντατικής θεραπείας καθώς και τον σημαίνοντα ρόλο της ειδικότητας του, της αναισθησιολογίας, στις μέρες μας.

“Η εντατική θεραπεία είναι η πολύπλοκη περίθαλψη που παρέχεται σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με ή χωρίς τραύμα και διαρκεί από κάποια λεπτά της ώρας έως και ημέρες ή μήνες, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανοί και να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσιολογική κατάσταση, όπως ήταν πριν από την ασθένεια ή τον τραυματισμό τους.

Η εντατική θεραπεία παρέχεται σε πολλές περιοχές ή τμήματα, όπως το χειρουργείο, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ακόμη και προνοσοκομειακά ή στο πεδίο της μάχης. Εφαρμόζεται και παρέχεται από κλινικούς ιατρούς σε συνεργασία με άλλους παρόχους υγείας, όπως είναι οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, οι φυσιοθεραπευτές, οι φαρμακοποιοί και άλλοι.

Ως μέλος της επιτροπής έρευνας της  SOCCA, στόχοι μου είναι η καινοτομία και η αξιολόγηση κάθε ενδιαφέρουσας ιδέας, η ενσωμάτωση όλων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και η εφαρμογή νέων μεθόδων έρευνας και θεραπείας, αλλά και η συνεργασία. Απώτερος σκοπός είναι η βελτιστοποίηση της ποιότητας της παρεχόμενης εντατικής θεραπείας σε διεθνές επίπεδο.”

 

Αθανάσιος Χαλκιάς MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM, FCP

  • Επίκ. Καθηγητής Αναισθησιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Μέλος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας
  • Μέλος της Επιτροπής Έρευνας της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων Εντατικής Θεραπείας
  • Μέλος του Συμβουλίου Βασικής Καρδιαγγειακής Επιστήμης και των Ομάδων Εργασίας για τη Στεφανιαία Παθοφυσιολογία – Μικροκυκλοφορία και τη Φαρμακοθεραπεία του Καρδιαγγειακού Συστήματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας
  • Μέλος ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Καταπληξίας της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης