Έναρξη για το Νοσοκομείο Καρπάθου

Έναρξη για το Νοσοκομείο Καρπάθου

Στην Κάρπαθο βρέθηκαν σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου,  οι υφυπουργοί Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και πολιτισμού Μάνος Κονσολας, καθώς και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροιλός,  για την Έναρξη λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι υφυπουργοί έκαναν συναντήσεις με την Έπαρχο κα Καλλιόπη Νικολαίδου, τον Δήμαρχο k. Ιωάννη Νισύριο και τον Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου, κ. Αμβρόσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, “το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καρπάθου έχει μετακινηθεί στο νέο νοσοκομείο από τις 9 Αυγούστου, όπου και παρέχει τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το μικροβιολογικό εργαστήριο καθώς και το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργούν κανονικά. Έχει τοποθετηθεί προσωρινή διοίκηση με επικεφαλής το διοικητή του Γ. Ν. Ρόδου, Γρηγόρη Ρουμάνη. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής νέου διοικητή και η συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και η έγκριση προϋπολογισμού του νέου νοσοκομείου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά από πρόταση των βουλευτών του νομού, μερίμνησε ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, διάταξη που είναι πλέον νόμος του Κράτους (Ν.4715/2020) η οποία προβλέπει ότι, μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού του νέου νοσοκομείου, οι δαπάνες λειτουργίας του θα βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της 2ης  Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου. Έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 27 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια σε υγειονομικό δυναμικό για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου”.

Εντός του Αυγούστου όπως ανακοινώθηκε ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών και η επαναπροκήρυξη 7 θέσεων γιατρών, που ήταν άγονες στην προηγούμενη προκήρυξη. Εφόσον υπάρξουν επιπλέον ανάγκες για θέσεις επικουρικού προσωπικού, αυτές θα εγκριθούν. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τηλεφωνικών γραμμών, η ενεργοποίηση του διαδικτύου και του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια πλήρους πληροφοριακού συστήματος και ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.

“Έχει εξασφαλιστεί η πλήρης τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νέου νοσοκομείου, και η συντήρηση των ανελκυστήρων, των κλιματιστικών συστημάτων καθώς και των συστημάτων επεξεργασίας νερού. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης έχουν ανατεθεί προσωρινά -μέχρι να ολοκληρώσει η νέα διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες-  σε ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα προχωρά και η ανάθεση για τις υπηρεσίες σίτισης των ασθενών” προσθέτει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κάρπαθο ένα χρόνο πριν, “είχε δεσμευτεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου εντός του 2020. Κάνουμε πράξη τη δέσμευση αυτή. Αν και η φετινή χρονιά μάς επιφύλασσε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συντονισμένες ενέργειες και αποφασιστικές κινήσεις υλοποιούμε το όραμα δεκαετιών των Καρπαθίων. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και ενίσχυση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ώστε να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στις ανάγκες των κατοίκων της Καρπάθου αλλά και των γύρω νησιών, προσφέροντας ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Με σχέδιο, το νοσοκομείο θα συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Καρπάθου”.