Ο σύλλογος Αιμοδοτών Καρπάθου και η αξιέπαινη δράση του

Ο σύλλογος Αιμοδοτών Καρπάθου και η αξιέπαινη δράση του

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Είναι από τους Συλλόγους-στολίδια για έναν τόπο, τέτοιος που αξίζει τον κόπο, όχι μόνο να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας, αλλά κυρίως να εμπιστευτούμε το αίμα μας σε αυτούς τους. Πρόκειται για τον Σύλλογο Αιμοδοτών Καρπάθου, την ομάδα που 22 χρόνια τώρα σηκώνει ψηλά τις έννοιες ανθρωπιά κι αλληλεγγύη. Άραγε τι είναι πιο σημαντικό από την υγεία και την προσφορά αίματος;

Σήμερα, όταν συναντήσετε τα μέλη του Συλλόγου στον δρόμο, πριν ακόμη σας μιλήσουν, πρέπει να γνωρίζεται ότι μέσα από μια λαχειοφόρο παλεύουν για έσοδα. Χρήματα που θα αξιοποιηθούν και θα επιστρέψουν με έναν ανταποδοτικό τρόπο στην ίδια την κοινωνία.

Η λαχειοφόρος γίνεται στο πλαίσιο της 18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών. Το τελετουργικό της Αφής της «Φλόγας της Αγάπης» ξεκίνησε και επίσημα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στις 4 Αυγούστου 2020. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Το ταξίδι της φλόγας σε όλη την Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου και έχει στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου, ιδρύθηκε το 1998 και εκτός από τις αιμοδοσίες και τη διάδοση του πνεύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, έχει ενεργότατο ρόλο στην Κάρπαθο σε θέματα που αφορούν την υγεία και επίσης την καλλιέργεια του πνεύματος εθελοντισμού, αλτρουισμού και την ανάπτυξη της συνεργασίας.

Έχει πιστοποιηθεί, από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, ως φορέας παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. (ΦΕΚ. Τεύχος Β΄ Αρ. 450/14-2-2018)

Είναι Ν.Π.Ι.Δ. και οι δράσεις του είναι πραγματικά ετυπωσιακές, τόσο σε αριθμό, όσο και αποτελεσματικότητα, Ενδεικτικά να αναφέρουμε για την χρονιά 2019-2020:

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019: Διοργάνωση της 44ης Αιμοδοσίας του Συλλόγου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κατά τις ημερομηνίες 2,3&4/2/2019. Συλλέχθηκαν 225 μονάδες αίματος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019: Διοργάνωση σεμιναρίου κατά τις ημερομηνίες 13 & 14 Απριλίου 2019 με τίτλο “Βασική Υποστήριξη της Ζωής/Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδισμός (CRP/AED)” από τον ΣΕΑ Καρπάθου σε συνεργασία με τον ΚΟΠΑΠ Δήμου Καρπάθου. Εκπαιδεύτηκαν περίπου 120 άτομα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και χορηγήθηκαν αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019: Διοργάνωση της 45ης Αιμοδοσίας του Συλλόγου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κατά τις ημερομηνίες 7,8&9/6/2019. Συλλέχθηκαν 180 μονάδες αίματος.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019: Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού, η οποία ξεκίνησε τον 6/2018, για την αγορά εξωτερικών απινιδωτών. Αγοράστηκαν 11 απινιδωτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία σε όλη την Κάρπαθο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019: Διοργάνωση της 46ης Αιμοδοσίας του Συλλόγου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κατά τις ημερομηνίες 10,11,12&13/10/2019. Συλλέχθηκαν 170 μονάδες αίματος.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020: Διοργάνωση της 47ης Αιμοδοσίας του Συλλόγου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κατά τις ημερομηνίες 12, 13&14/06/2020. Συλλέχθηκαν 215 μονάδες αίματος.

 «Προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερο τον μόνιμο κάτοικο της Καρπάθου σε θέματα αιμοδοσίας, ώστε όταν πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία να είναι έτοιμος να δώσει, χωρίς φόβο (π.χ. λόγω covid η αιμοδοσία έγινε στο Επαρχείο Καρπάθου & Ηρωικής Νήσου Κάσου και όχι στο Κέντρο Υγείας) καθώς και να προσελκύσουμε νέους αιμοδότες.  Στην τελευταία αιμοδοσία είχαμε και αιμοδότη 17 χρονών, η οποία προσέφερε αίμα με τον μπαμπά της!». Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου.

Πρόσφατα μάλιστα πήρε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορεί να ενημερώσει τα παιδιά στα σχολεία του νησιού για την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς οργάνων (για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας).