Ο Δήμαρχος ΚΑΡΠΑΘΟΥ στρέφεται κατά του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και ενημερώνει για την αποκομιδή των σκουπιδιών

Ο Δήμαρχος ΚΑΡΠΑΘΟΥ στρέφεται κατά του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και ενημερώνει για την αποκομιδή των σκουπιδιών

            Επειδή στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου, επικρατεί κλίμα ζούγκλας με συνεχής τραμπουκισμούς και ύβρεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκύψει σοβαρός διάλογος αφού ούτε καν ο Δήμαρχος δεν έχει το δικαίωμα να ομιλήσει χωρίς να βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, αποφάσισα να ενημερώσω τον κόσμο μέσω αυτού του δελτίου.

  Η μεγάλη αγωνία από την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν να προσφέρουμε στους δημότες και τους επισκέπτες της Καρπάθου, αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας.

Υπηρεσίες που να αρμόζουν σε ένα τουριστικό προορισμό όπως είναι η Κάρπαθος και να είναι αντάξιες υπηρεσιών που υπάρχουν σε όλα τα τουριστικά μέρη του κόσμου.

Διαβλέποντας την έκρηξη της τουριστικής κίνησης μετά την πανδημία, εκκίνησα την διεξαγωγή ενός διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της αποκομιδής των σκουπιδιών και της πλύσης των κάδων ως είχα ρητά εξαγγείλει στο προεκλογικό μου πρόγραμμα.

Δυστυχώς η δέσμευση μου αυτή προς τον Καρπαθιακό λαό δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς μέλη της παράταξης μου καταχράστηκαν τη λαϊκή εντολή και δημιούργησαν παράταξη μέσα στην παράταξη μου, προκαλώντας πολλά δεινά στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Μεταξύ αυτών ήταν και να καταγγέλλουν δημοσίως την διενέργεια του διαγωνισμού, την οποία και οι ίδιοι ψήφισαν.

Δημιουργώντας μια ασταμάτητη σκανδαλολογία, όπως κάνουν σε όλα τα θέματα αφού ο σκοπός τους είναι είναι ξεκάθαρα να μην αφήσουν τίποτα να προχωρήσει, σταμάτησαν τη διενέργεια του διεθνούς αυτού διαγωνισμού.

Δυστυχώς, ένας τέτοιος διαγωνισμός που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα όπως έχει γίνει σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς Δήμους, βρέθηκε στη μέγγενη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων εις βάρος του τόπου.

Σταμάτησε από αυτούς, που με άρμα τον λαϊκισμό, δεν ενδιαφέρονται να γίνει κανένα βήμα προόδου και προτιμούν να δημιουργούνται αποθεματικά από τα ανταποδοτικά τέλη Καθαριότητας των δημοτών και των επιχειρήσεων, χωρίς όμως οι δημότες και οι επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που πρέπει.

Εφέτος, από την ψήφιση του προϋπολογισμού, που καθυστέρησε λόγω των 33 συνεχόμενων εκλογών – παραιτήσεων της ομάδας των πέντε, που μπλόκαρε επί μακρόν την λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, επιζητώ από τις υπηρεσίες να βρουν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναθέσουμε μέρος της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία εντός της τουριστικής περιόδου.

Αυτό ήταν το επιτακτικό αίτημα του τμήματος Περιβάλλοντος το οποίο λειτουργεί στα όρια του, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης σε προσωπικό.

Όταν πλέον ευρέθηκε τρόπος για την ανάθεση αυτή με σύντομη διαδικασία ώστε να προλάβουμε την σεζόν (τρόπο τον οποίο είχαμε υποδείξει αλλά δεν γινόταν αποδεκτός εξ αρχής), ξεκινήσαμε ότι προβλέπεται από το νόμο.

Για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, κι ενώ μπορούσαμε με το άρθρο 32 να αναθέσουμε απευθείας σε έναν ανάδοχο, γνωστοποιήσαμε την πρόσκληση σε όσο περισσότερους υποψηφίους ήταν εφικτό.

Και οι τρεις διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι από την αρμόδια επιτροπή.

Σε αυτό συνέβαλαν ανώνυμες επιστολές που μοναδικό σκοπό είχαν να προβληματίσουν άπαντες τους συμμετέχοντες στην διαδικασία αυτή, αιρετούς και μέλη των επιτροπών.

Ανώνυμες επιστολές, οι οποίες έχουν εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια (ουδέποτε υπήρξαν στο παρελθόν)  και έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου.

Έγινε μια τελική προσπάθεια μήπως μπορέσουμε να αναθέσουμε μόνο για τον Σεπτέμβριο την αποκομιδή με ένα μέρος του ποσού που είχε προϋπολογιστεί, ώστε να διευκολύνουμε το έργο του τμήματος Περιβάλλοντος που καταπονήθηκε όλο το καλοκαίρι υπερβαίνοντας τα όρια του, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να αναλάβει για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καθώς κρίθηκε ως ασύμφορο.

Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε τη νέα περίοδο να εξασφαλιστούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες με ταχύτερα βήματα.

Αυτά που θέλω να κάνω ξεκάθαρα με αφορμή την ενημέρωση μου προς τον Καρπαθιακό λαό επί του θέματος είναι τα εξής:

1) Η χρηστή διοίκηση συνοδεύει την πολυετή πορεία μου και σαν επιχειρηματία και σαν αυτοδιοικητικό και σαν οικογενειάρχη. Η δε ανιδιοτέλεια μου, είναι γνωστή σε όλους!

Θέλει περίσσιο θράσος να προσπαθούν να  σπιλώσουν την ακεραιότητα και την ανιδιοτέλεια μου, άτομα, τα οποία έχουν μηδενική προσφορά στην κοινωνία και γνωρίζουν όλοι ότι κάθε πράξη τους έχει ιδιοτελείς σκοπούς!

2) Κανένας Δήμαρχος δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες και εξωθεσμικές συμπεριφορές, ούτε και έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ομάδα Δημοτικών Συμβούλων η οποία καταχράται την ψήφο του λαού δηλώνοντας απροκάλυπτα, με λόγια και πράξεις, ότι δεν θα αφήσει να γίνει τίποτα!

Αν θεωρούν, ότι επιδιώκοντας με κάθε τρόπο την στασιμότητα του τόπου, θα τιμωρήσουν εμένα επειδή δεν υπέκυψα στους ωμούς εκβιασμούς τους, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Τιμωρούν τον τόπο και οι πολίτες θα τους τιμωρήσουν αυστηρά για αυτό με την σειρά τους.

 

Κάρπαθος   06   Σεπτεμβρίου    2022

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος