Επίσκεψη του Κυρ. Πιερρακάκη στο Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ και συνάντηση με την καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή

Επίσκεψη του Κυρ. Πιερρακάκη στο Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ και συνάντηση με την καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όντας «προσκεκλημένος της σχολής διεθνών σχέσεων Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την πρόκληση και τα πεπραγμένα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους» τονίζει ο κ. Πιερρακάκης. «Είχα την ιδιαίτερη χαρά να μιλήσω έπειτα από την κοσμήτορα της σχολής κα. Rachel Kyte, τον Έλληνα πρόξενο στη Βοστόνη κ. Συμεών Τέγο και την καθηγήτρια κ. Φωτεινή Παζαρτζή, κάτοχο της έδρας Ελληνικών και Ευρωπαϊκών σπουδών “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”. Εδώ και δυο δεκαετίες, η έδρα αυτή συμβάλλει στη μελέτη των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύοντας παράλληλα το διεθνή ρόλο της χώρας μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δεδομένου του ιδιαίτερου βάρους που φέρει η σύνδεση του πανεπιστημίου με την ιστορική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ το θέμα της ομιλίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρακαταθήκης.

Ο Καραμανλής καθόρισε το πεπρωμένο της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Την επαύριο του πολέμου έχτισε τις υποδομές μιας ρημαγμένης χώρας, αξιοποιώντας αποτελεσματικά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων που παρείχε το Σχέδιο Μάρσαλ. Σύντομα, η Ελλάδα είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται εντυπωσιακά και τους θεσμούς της να ανασυγκροτούνται».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «στη μεταπολίτευση, εξασφάλισε την αναίμακτη αποκατάσταση της δημοκρατίας και την υιοθέτηση ενός νέου προοδευτικού Συντάγματος. Λίγα χρόνια αργότερα, χάρη στη διορατικότητά του, και ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος δεν είχε ακόμα λήξει, η Ελλάδα κατάφερε να θεμελιώσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη ως ισότιμο μέλος της ΕΟΚ. Ο Καραμανλής ήταν πολιτικός των έργων. Δεν φοβόταν να ρισκάρει, να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, να λέει “γίνεται” όταν η ελπίδα έμοιαζε για χίμαιρα. Είκοσι πέντε χρόνια αφότου πέρασε στην ιστορία, η δημιουργική αποφασιστικότητά του, το πνεύμα του “γίνεται” που δεν άφηνε περιθώρια στο τυχαίο, συνδέει την εποχή του με την εποχή μας».

Ο κ. Πιερρακάκης υπογραμμίζει ότι «εάν μεταπολεμικά έλειπαν βασικές υποδομές, η σύγχρονη Ελλάδα είχε ανάγκη από ένα κράτος μοντέρνο, φιλικό στον πολίτη, σχεδιασμένο πάνω στις βάσεις μιας ψηφιακής μετάβασης ωφέλιμης για όλους.

Με τη ψηφιοποίηση χιλιάδων υπηρεσιών, την απλούστευση των συναλλαγών με το Δημόσιο και τη σταδιακή μείωση της γραφειοκρατίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής ριζικής μεταρρύθμισης του κράτους και της οικονομίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει τα πρώτα μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και είμαστε μόνο στην αρχή».

5.3.2023

Καρπαθιακά Νέα