Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου για την ψηφιακή πλατφόρμα του MyEfkaLive

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου για την ψηφιακή πλατφόρμα του MyEfkaLive

Η Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου έχει αποδέκτες τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή και έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ.

Σας συγχαίρουμε για την έναρξη των υπηρεσιών της ψηφιακής πλατφόρμας του MyEfkaLive, με τις οποίες ο κάτοικος της Καρπάθου αποκτά πρόσβαση σε αρκετές υπηρεσίες, ωστόσο όταν χρειαστεί υπογραφή Προϊσταμένου πάλι υπάρχει απόλυτη εξάρτηση από την Τοπική Διεύθυνση Α΄ Δωδ/σου.

Για λόγους νησιωτικότητας και ισονομίας των κατοίκων της Καρπάθου, αλλά και εκείνων της Κάσου, παρακαλούμε όπως προβείτε στην αύξηση αρμοδιοτήτων για το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Καρπάθου, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα Πρότυπο Γραφείο με αυξημένες αρμοδιότητες (ύπαρξη Τμήματος Μητρώου, Εσόδων, Οικοδομών, ΚΕΠΑ), είτε στην μετατροπή του σε Αποκεντρωμένο Τμήμα, όπως έχετε κάνει σε αντίστοιχα νησιά (Ικαρία, Σκιάθος, Σκόπελος κ.ά.), λόγω της ιδιομορφίας των νησιών μας με την ύπαρξη Προϊσταμένου, ώστε να μην είναι αναγκαία σε όλες τις υποθέσεις (ιδιαίτερα στις εξαιρετικά επείγουσες) η υπογραφή από ανώτερο υπάλληλο της Ρόδου.

Το νησί της Καρπάθου, το ακριτικό μας νησί, έχει έκταση 302,152 τ.χλμ., μήκος ακτών 160 χλμ., Διεθνές Αεροδρόμιο με αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού, δύο Λιμάνια (Κάρπαθος και Διαφάνι), συνολικό πληθυσμό 6.226 κατοίκους (απογραφή 2011), δέκα (10) χωριά (Μενετές, Αρκάσα, Απέρι, Βωλάδα, Όθος, Πυλές, Μεσοχώρι, Σπόα, Όλυμπος, Διαφάνι) και η πρωτεύουσα, τα Πηγάδια (Κάρπαθος). Τους καλοκαιρινούς μήνες τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού αυξάνονται από δέκα σε δεκατέσσερα (14) με τους παραλιακούς τουριστικούς οικισμούς (Αμμοπή, Αφιάρτης, Λευκός και Κυρά Παναγιά). Όπως γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, το Γ.Κ.Α. Καρπάθου εξυπηρετεί τα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου, τα οποία έχουν περίπου πληθυσμό 7500 τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 25000.
Στην Κάρπαθο υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση, με δημιουργία πολλών νέων ξενοδοχείων και οικοδομών ενώ λειτουργούν περί τις 1150 επιχειρήσεις, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα.
Το Γ.Κ.Α. Καρπάθου υπάγεται σε αυτό της αρμοδιότητας της Ρόδου, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η εξυπηρέτηση των πολιτών μας.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η σύνδεση των νησιών μας με τη Ρόδο για τους χειμερινούς μήνες, είναι δυσχερής (χρειάζεται 6 ώρες με πλοίο, με 1 δρομολόγιο την εβδομάδα και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν ενώ το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου ανέρχεται στα 155,00 € – Προϋπολογιζόμενο κόστος μετακίνησης –παραμονής και επιστροφής από Ρόδο περίπου 350 € ).
Παράλληλα να σημειωθεί ότι στην Κάρπαθο δεν υπάρχουν γραφεία των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ ασφαλιστικών οργανισμών, άρα το υπάρχον Γ.Κ.Α. εξυπηρετεί και τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων αυτών των Ταμείων.
Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος