Νεκροταφείο Πηγαδίων: Επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου στην Υπ. Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη

Νεκροταφείο Πηγαδίων: Επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου στην Υπ. Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη ζητά να δώσει την έγκριση της για την κατασκευή νέων τάφων στο ήδη υπάρχον Κοιμητήριο Πηγαδίων Καρπάθου.

Στην επιστολή δεν αναφέρονται τυχόν άλλες ενέργειες προς τη δημιουργία νέου νεκροταφείου στην πρωτεύουσα της Καρπάθου. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η νεκρόπολη στον Άγιο Νικόλαο αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα.

Στα επισυναπτόμενα έγγραφα διαβάστε την αίτηση διαμαρτυρίας δημότη διότι το νεκροταφείο είναι κορεσμένο και δεν διαθέτει άλλο χώρο.


Η επιστολή του κ. Γιάννη Νισύριου:

Επέκταση Κοιμητηρίου Πηγαδίων Καρπάθου

Στο  Δήμο Καρπάθου και στη πρωτεύουσα του τα Πηγάδα λειτουργεί περισσότερο από 100 χρόνια το μοναδικό Κοιμητήριο με εμβαδόν  περίπου 1.100 τ.μ. και μέσα στο τμήμα αυτό υπάρχει και ο Ναός του Αγίου Νικολάου (πολιούχος της πρωτεύουσας).

Στο τμήμα αυτό υπάρχουν περίπου 130 τάφοι σε μια πρωτεύουσα με πληθυσμό που αγγίζει τους 4000 κατοίκους χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κενό τμήμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε τεράστιο θέμα.  Στο νότιο τμήμα αυτού υπάρχει τμήμα της ιδιοκτησίας του Δήμου περίπου 400 τ.μ. (συνημμένο σχέδιο Ο.Χ.)  το οποίο με τη κατάλληλη χωροθέτηση μπορεί να κατασκευαστούν άλλου 33 τάφοι.

Κατά καιρούς ζητήθηκε εγγράφως αλλά και προφορικά από την Αρχαιολογία που εδρεύει στη Ρόδο, η άδεια κατασκευής τάφων.

Η απάντηση ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητική λόγω του ότι βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.  Λαμβάνοντας υπ’ όψη ‘ότι η δημιουργία νέου κοιμητηρίου είναι χρονοβόρα, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε το συντομότερο  για την έγκριση κατασκευής νέων τάφων στο ήδη υπάρχον Κοιμητήριο Πηγαδίων Καρπάθου.

14.7.2023

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Ο Δήμαρχος

Ιωάννης  Θ. Νισύριος

17.7.2023

Καρπαθιακά Νέα