6.300 ευρώ υπέκλεψαν επιτήδειοι από ξενοδόχο της Καρπάθου

6.300 ευρώ υπέκλεψαν επιτήδειοι από ξενοδόχο της Καρπάθου

Στο στόχαστρο επιτήδειων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και αποσπούν χρηματικά ποσά, έχουν μπει τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

Το τελευταίο επίσημο θύμα είναι ξενοδόχος που λειτουργεί γνωστή μονάδα στην περιοχή των Πηγαδίων Καρπάθου.
Αγνωστος του τηλεφώνησε να προχωρήσει στην κράτηση δωματίου και ζήτησε τα τραπεζικά του στοιχεία, δήθεν για την πληρωμή του δωματίου.
Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, που του ζητούσε να «πατήσει» τον σύνδεσμο που περιείχε, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ιστοσελίδα που έμοιαζε με την επίσημη σελίδα της τράπεζας και να καταχωρήσει τα τραπεζικά του στοιχεία, δήθεν για την πληρωμή του δωματίου.

Να σημειωθεί ότι το μήνυμα ήταν πανομοιότυπο με αυτά που στέλνει συνήθως η τράπεζα για επιβεβαίωση μιας συναλλαγής και αυτός ήταν ο λόγος που ο επιχειρηματίας πίστεψε ότι επρόκειτο για πελάτη που ήθελε να προπληρώσει διαμονή. Ο δράστης ήταν ιδιαίτερα φιλικός καθ’ όλη τη διάρκεια της κλήσης.
Με την μέθοδο αυτή, υπέκλεψαν τα στοιχεία και τους κωδικούς του ιδιοκτήτη του καταλύματος και αφαίρεσαν 6.300 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ανάλογα περιστατικά σε απόπειρα έχουν καταγγελθεί και στη Ρόδο με την έναρξη και της νέας τουριστικής περιόδου.

Συστάσεις από την Αστυνομία
Η ΕΛΑΣ στην προσπάθειά της να βάλει φρένο στην εξαπάτηση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της πως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ιδίως ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Να μην πείθονται από δήθεν πελάτες που τους ζητούν με οποιονδήποτε τρόπο, τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς, για την πληρωμή υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος λαμβάνει παρόμοια μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο:
-να μην επιλέγει τους προτεινόμενους συνδέσμους (link),
-να μην απαντά στα μηνύματα,
-να μην καταχωρεί και να μην στέλνει προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.
Περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον σύνδεσμο https://cyberalert.gr/phising/.

Πηγή:www.dimokratiki.gr