Ν. Σαντορινιός: Ο εργασιακός Μεσαίωνας της ΝΔ φέρνει κατάργηση 8ωρου, απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, ιδιαίτερα για τους εποχικά εργαζόμενους

Ν. Σαντορινιός: Ο εργασιακός Μεσαίωνας της ΝΔ φέρνει κατάργηση 8ωρου, απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, ιδιαίτερα για τους εποχικά εργαζόμενους

 

Κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού Νομοσχέδιου της Κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στη Βουλή, τονίζοντας τις αρνητικές και βίαιες επιπτώσεις που οι ρυθμίσεις της ΝΔ θα επιφέρουν στο εργατικό δίκαιο και στους μισθούς των εργαζομένων, ιδιαίτερα των εποχικών.

https://www.youtube.com/watch?v=bFqVkfaKLhk

  • Ο κ. Χατζηδάκης, ο Superdealer της Κυβέρνησης, γράφει τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του εργατικού δικαίου

«Αυτό το νομοσχέδιο βρίθει σκληρών και αντεργατικών ρυθμίσεων, τέτοιες που ούτε η Τρόικα δεν τόλμησε να τις ζητήσει. Και όμως ο κ. Χατζηδάκης τις φέρνει τώρα προς ψήφιση ως ο Superdealer, αφού μέχρι τώρα έχει αναλάβει όλα τα ξεπουλήματα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη- γιατί αυτός είναι που επί της ουσίας ντιλάρει με τα μεγάλα συμφέροντα. Η ΝΔ νομοθετεί κατά παραγγελία του ΣΕΒ και απέναντι σε όσα λέει και η ίδια η ΓΣΒΕΕ, που είναι επίσης εργοδοτικός φορέας».

«Κάθε ένας και κάθε μια από την ΝΔ που πρόκειται να υπερψηφίσει αυτό το Νομοσχέδιο θα είναι υπαίτιος για την πιο μεγάλη και αντιδραστική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, που έγινε τα τελευταία 100χρόνια. Αυτή η Κυβέρνηση γράφει τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του εργατικού δικαίου και πολύ φοβάμαι και στον νομικό πολιτισμό της χώρας».

  • Θηλιά στο λαιμό των εποχικά εργαζόμενων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με μείωση των συνολικών τους αποδοχών

«Οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου θα επιφέρουν μειώσεις στις συνολικές αποδοχές όλων των εργαζομένων. Ειδικά όμως για τους εποχικούς σημαίνει ότι θα δουλεύουν δεκάωρα απλήρωτα, που υποτίθεται ότι θα τα πάρουν σε ρεπό, αλλά δεν θα τα πάρουν. Ας μας απαντήσει ένας από την Κυβέρνηση πως και πότε θα δώσουν τα ρεπό, που προβλέπει το νομοσχέδιο ως «πληρωμή» στην υπερωριακή απασχόληση, στους ανθρώπους της εποχικής εργασίας που δουλεύουν λιγότερο από 6μήνες το χρόνο;».

«Η ΝΔ σήμερα λέει σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους ότι είναι νόμιμο να δουλεύουν 10ωρα, χωρίς πληρωμή για τις παραπάνω ώρες εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ένας εργαζόμενος, που αυτή τη στιγμή παίρνει 1.000€ μεικτά, με το νέο αυτό Νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έχει απώλεια 175€, από τις υπερωρίες που θα κάνει, αλλά δε θα τις πληρώνεται. Άρα στους 3μήνες θα χάσουν 525€. Όλοι γνωρίζουν ότι οι εποχικά εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες, για να αυξήσουν τις αποδοχές τους ούτως ώστε στους 6μήνες να πάρουν περισσότερα χρήματα για να συντηρηθούν όλο τον χρόνο. Αυτό πλέον θα πάψει να ισχύει, γιατί και θα δουλεύουν υπερωρίες και δε θα τις πληρώνονται».

«Ταυτόχρονα, μια εργαζόμενη καμαριέρα, έγγαμη, με δυο χρόνια προϋπηρεσία, με πλήρη απασχόληση σε σε τουριστική επιχείρηση, σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει τώρα παίρνει 1.008€. Αν υπογράψει ατομική σύμβαση και δεν είναι πια υπό τη σκέπη της κλαδικής, θα παίρνει 715€. Μιλάμε για μείωση 30% μέσα σε μια στιγμή».

«Αλήθεια, οι Βουλευτές της ΝΔ, που προέρχονται από νησιωτικές ή τουριστικές περιοχές, θα ψηφίσουν τη μείωση των αποδοχών των εποχικών υπαλλήλων; Περιμένω εδώ και τώρα να πάρουν θέση».

«Το 8ωρο κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και η ΝΔ έρχεται τώρα να το καταργήσει μέσα σε μια μέρα. Πως εννοεί η ΝΔ τη Δημοκρατία, όταν για την υπογραφή των Συμβάσεων Εργασίας κανείς πια δε θα διαβουλεύεται, αλλά θα την υπογράφουν οι εργαζόμενοι με το φόβο του αφεντικού από πάνω τους;».

  • Μια θάλασσα φθηνής και απλήρωτης υπερεργασίας

«Η ΝΔ επαναλαμβάνει μέσα στην αίθουσα της Βουλής ότι προσπαθεί να εναρμονίσει τη Νομοθεσία με την αγορά εργασίας. Δηλαδή αντί να περιορίσει την παρανομία, την νομιμοποιεί! Καθιερώνει μια θάλασσα φθηνής και απλήρωτης υπερεργασίας. Καθιερώνει την 10ωρη εργασία. Καταργεί το 8ωρο. Δημιουργεί το πλαίσιο για μείωση μισθών. Αυξάνει το όριο της νόμιμης υπερωρίας στις 3ώρες, οδηγώντας σε 12ωρη εργασία ουσιαστικά. Αυξάνει, ταυτόχρονα το πλαφόν των υπερωριών στις 150ώρες, μια αύξηση ύψους 40%. Οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, γιατί από τη στιγμή που ο εργοδότης θα έχει αυτόν τον ωκεανό απλήρωτων και φθηνών ωρών υπερεργασίας, γιατί να προσλάβει άλλους; Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ατομικές συμβάσεις με όρους προφανώς που θα συμφέρουν μόνο τον ίδιο τον εργοδότη. Υποβαθμίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και φέρνει αντι- συνδικαλιστικές ρυθμίσεις τέτοιες, που ουσιαστικά οδηγούν σε κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία».

«Μόνο ανόητα μπορούν να θεωρηθούν τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει παραπάνω και θα πληρώνεται με ρεπό…για να πάει στον γιατρό, ότι ενισχύεται η οικογενειακή ζωή ή ότι οι συνθήκες αυτές εργασίας θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη και άμα θέλει ο υπάλληλος, δεν θα τις δεχτεί. Ο εργαζόμενος θα δεχτεί ό,τι του ζητηθεί, υπό το φόβο της απόλυσης, ενώ η οικογενειακή ζωή διαλύεται με τις παραπάνω ώρες εργασίας».

  • Φενάκη η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

«Επιμελώς αποκρύπτει η Κυβέρνηση ότι η ψηφιακή κάρτα ανεργίας δε θα εφαρμοστεί καθολικά, αλλά μόνο πιλοτικά και μόνο από το 2022». «Ακόμη δεν απαντάει στο ερώτημα μας αν είναι πανάκεια: Γιατί η κάρτα αυτή ισχύει μέχρι σήμερα στις Τράπεζες, όμως μόνο η δική μας Κυβέρνηση επέβαλε 1,5εκ € πρόστιμο σε τραπεζικούς ομίλους για αδήλωτες και άρα απλήρωτες υπερωρίες. Ξέρετε τι συμβαίνει σήμερα; Όσο ήμασταν εμείς Κυβέρνηση, έστελναν μήνυμα στους τραπεζικούς υπαλλήλους στις 15.15΄, να φύγουν. Σήμερα τους κρατάνε μέχρι τις 18.00΄ και δεν υπολογίζεται πουθενά η υπερωρία. Είδατε πουθενά κανέναν τραπεζικό να παίρνει υπερωρία; Πηγαίνετε να τους ρωτήσετε».