Κάρπαθος. Στα ίχνη εμπρηστών οι αρχές για τη φωτιά στην Αγία Κυριακή

Κάρπαθος. Στα ίχνη εμπρηστών οι αρχές για τη φωτιά στην Αγία Κυριακή

 

Σχεδόν 40 μέρες έχουν περάσει από τη φωτιά στην περιοχή της Αγίας Κυριακής και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι έρευνες των αρχών σύντομα θα φέρουν αποτελέσματα.

Όπως ανέφεραν στα Καρπαθιακά Νέα, έχουν βρεθεί στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανθρώπινο χέρι βρίσκεται πίσω από τη φωτιά και μάλιστα κάνουν λόγο για εμπρησμό. Τα νέα στοιχεία, που επεξεργάζεται η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία Καρπάθου με απόλυτη μυστικότητα, θα οδηγήσουν στους δράστες.

Ήταν Παρασκευή 25 Ιουνίου, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν από το χωριό Μενετές είδαν τις πρώτες φλόγες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής, εθελοντών και του δήμου έπεσαν πάνω στη φωτιά. Τα αποτελέσματα της υπερπροσπάθειας φάνηκαν στις 03:00 όταν ένα βαρύ όχημα του Δήμου, με τον ικανότατο οδηγό του, κατάφερε να ανοίξει δρόμο μέσα στο δάσος και να φτάσει μπροστά από τη φωτιά. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Με το πρώτο φως έφτασε μια γενναία βοήθεια από τη Ρόδο και την Αθήνα. Το αεροπλάνο και τα ελικόπτερα ολοκλήρωσαν το έργο των επίγειων δυνάμεων και ασφάλισαν την περιοχή.

Η φωτιά στην Αγία Κυριακή θα έπρεπε να μας προκαλέσει, να μας κάνει να έχουμε ακόμη πιο αυξημένα αντανακλαστικά και πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία για τα εναπομείναντα δάση της Καρπάθου. Όμως υπήρξε ανταπόκριση από τις αρχές του τόπου στις κραυγές του δάσους;

Τρεις προβληματισμοί που θα έπρεπε να έχουν ήδη απαντηθεί:

1.    Ποιοι δασικοί δρόμοι καθαρίστηκαν αυτό το καλοκαίρι; Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο» δεν ήταν τα προβλεπόμενα, όπως μπορείτε να δει και στο επισυναπτόμενο έγγραφο(https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2021/04/ΩΘ8646Ψ844-Η7Σ.pdf)

2.    Μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο με θέμα τις έκτακτες καταστάσεις. Το Συντονιστικό συγκαλεί η Πολιτική Προστασία και συμμετέχουν τα Σώματα Ασφαλείας, ο Στρατός, ο Δήμος,, η Περιφέρεια, το Νοσοκομείο. Πιο σχέδιο θα εφαρμόσουν σε μια αναπάντεχη δυσκολία; (Το Τοπικό Επιχ. Συντονιστικό Όργανο Πολ. Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.) συγκροτήθηκε από τον Δήμο Καρπάθου στις 20.3.2020)

3.    Στις 19 Ιουλίου 2021 ο Δήμος Καρπάθου προσέλαβε προσωπικό με τρίμηνη σύμβαση (10 άτομα) με το αιτιολογικό τις ανάγκες Πυροπροστασίας. Μέχρι σήμερα κανένας, από αυτές τις προσλήψεις, δεν έχει παρουσιαστεί για μια τυπική έστω εκπαίδευση στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Καρπάθου. Αν συμβεί κάτι πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην πυρόσβεση;

Σε κάθε φωτιά θα περιμένουμε να βάλει το χέρι του ένας Άγιος; Είναι επιτακτική ανάγκη για δράσεις, εδώ και τώρα. Τα δάση της Καρπάθου απαιτούν φροντίδα και προστασία. Η αδιαφορία μήπως θα έπρεπε να θεωρηθεί εγκληματική ενέργεια;