Στην Συνέλευση Φο.Δ.Σ.Α. ο Αντιδ. Μανώλης Παραγυιός. Τα νέα που αφορούν την Κάρπαθο και η μείωση ετήσιας εισφοράς που καταβάλουν οι Δήμοι

Στην Συνέλευση Φο.Δ.Σ.Α. ο Αντιδ. Μανώλης Παραγυιός. Τα νέα που αφορούν την Κάρπαθο και η μείωση ετήσιας εισφοράς που καταβάλουν οι Δήμοι
Στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦοΔΣΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ρόδου, συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός.
Από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η τιμολογιακή πολιτική και οι εισφορές μελών Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., οικονομικού έτους 2023
Η συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την Οριζόντια μείωση της πληρωτέας ετήσιας εισφοράς που καταβάλουν οι δήμοι κατά 21,2%.
Για την Κάρπαθο, όπως μας ενημερώνει ο κ. Παραγυιός, το Γ τετράμηνο του 2022 δηλαδή μέχρι τέλος του έτους θα έχει παραληφθεί από τον ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ το πρώτο Κύτταρο ΧΥΤΑ και θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου και της λειτουργίας. Η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το πρώτο Κύτταρο ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικούς παράγοντες θυμίζει περισσότερο ανεξέλεκτη χωματερή.
  Το 2ο Κύτταρο ΧΥΤΑ , θα ξεκινήσει άμεσα αφού εκκρεμεί η τελική έγκριση της σύμβασης με την κοινοπραξία των αναδόχων εταιρειών από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ , το οποίο ζήτησε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία την Πέμπτη για να την εγκρίνει .
  Έτσι σύμφωνα με τον σχεδιασμό , εντός του 2023 θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του 1ου Κυττάρου (αρχές του 2023) και θα έχει ολοκληρωθεί και το 2ο κύτταρο .
  Ο βασικός στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί από το 2023 το ποσοστό ταφής στερεών αποβλήτων στην Κάρπαθο γιατί σε αντίθετη περίπτωση το κόστος , από το τέλος ταφής , θα είναι αβάσταχτο για τις τσέπες των δημοτών . “Προλαμβάνουμε για να μην χρειαστεί να βρεθούμε σε δυσχερή θέση στο μέλλον”, αναφέρει ο κ. Παραγυιός στα Καρπαθιακά Νέα και όπως μας εξηγεί:
“Η συνεργασία του Δήμου Καρπάθου με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γαμβρούδη είναι άριστη !
  Ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους Δήμους που στήριξε το όραμα για τη δημιουργία του ΦΟΔΣΑ καθώς θεωρούμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η λειτουργία των εγκαταστάσεων εναπόθεσης στερεών απορριμμάτων θα γίνεται με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.”
Να τονίσουμε πάντως ότι το 2ο Κύτταρο ΧΥΤΑ απεντάχθηκε το 2016!
Μάλιστα σε συνέντευξη, για αυτό το θέμα, ο π. Δήμαρχος κ. Χανιώτης είχε αναφέρει:

“Το 2012 καταφέραμε να εντάξουμε δεύτερο κύτταρο ανακύκλωση, κομποστοποίηση και προμήθεια εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ με στόχο κατασκευάζοντας το δεύτερο κύτταρο να διορθώσουμε και τα ημαρτημένα του πρώτου (για όσους καταλαβαίνουν) το έργο άρχισε, ο εξοπλισμός , απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και μπλε κάδοι παρελήφθησαν και αίφνης το 2016 το έργο απεντάσσεται και μέχρι σήμερα ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται “αλλοτρίως” και καταστρέφεται. Το 2020 το έργο επανεντάχθηκε με απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ, βγήκε και Δ.Τ, δεν φαντάζομαι να μας ζητήσουν και χειροκρότημα για την τ α χ ύ τ η τ α  επανένταξης ,αφού ούτε για την απένταξη ανέλαβε κανείς τη ευθύνη!”

Πάλι καλά, αναφέρει ο κ. Χανιώτης, διότι από το 2007 σχετικό έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου θεωρεί την λειτουργία του ΧΥΤΑ απαγορευτική για την ύδρευση από το Φράγμα Σχοινά, και αυτά ουδείς εκ των σοφών ταγών του τόπου τα έλαβε σοβαρά υπόψιν. Επιπλέον η διοξίνη που αναπνεύσαμε από τον φλεγόμενο ΧΥΤΑ το προηγούμενο καλοκαίρι ελάχιστους προβλημάτισε!»

Ερωτηματικά πάντως υπάρχουν γιατί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου δεν υπήρξε συζήτηση με θέματα που αφορούν τον Φο.Δ.Σ.Α και πιο συγκεκριμένα:
Την έγκριση σχεδίου απολογισμού τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών μελών Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.,οικονομικού έτους 2021.

Την έγκριση σχεδίου επικαιροποίησης-τροποποίησης τιμολογιακής πολιτικής Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., οικονομικού έτους 2022,

Την έγκριση σχεδίου τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών μελών Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., οικονομικού έτους 2023,

Την έγκριση σχεδίου προϋπολογισμού Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2023.

28.8.2022

Καρπαθιακά Νέα