Η ποιήτρια Φραγκίσκη Σταυράκη - VIDEO

Η ποιήτρια Φραγκίσκη Σταυράκη - VIDEO

 

Με αφορμή την έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής της Φραγκίσκης Σταυράκη με τίτλο «Εσαεί», από τις εκδόσεις Βεργίνα, ας κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία της Καρπαθιάς ποιήτριας.

Η Φραγκίσκη Αριστοτέλη Σταυράκη γεννήθηκε στην Κάρπαθο με ιδιαίτερη καταγωγή το χωριό Όθος.
Τελείωσε τη Μέση Εκπαίδευση στον Πειραιά, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ίδιο Παν/μιο.

Δίδαξε σε Λύκεια του Πειραιά και της Ρόδου καθώς και στο Π.Ε.Κ. Πειραιά. Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Δραστηριοποιήθηκε ως Πρόεδρος σε Δ.Σ. πολιτιστικών, επιστημονικών και τοπικών συλλόγων. Έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις.

Ήταν η υπεύθυνη της επαυξημένης και βελτιωμένης επανέκδοσης του βιβλίου: «Ιστορία της νήσου Καρπάθου» σε δύο τόμους του μεγάλου λαογράφου Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου.

Άρθρα της, βιβλιοκριτικές και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και προλογισμοί της σε αρκετά λογοτεχνικά βιβλία και σε βιβλία Αγωγής Υγείας.

Αφιερώματα στο έργο της έγιναν στο Ραδιόφωνο, στην Τηλεόραση και σε Λογοτεχνικά Περιοδικά. Ποιητικές της συλλογές και αρκετά ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΩ
Θα κολακέψω τον καιρό,
θα γίνω φίλος με τη μοίρα
και κάθε λάθος μου θα δέχομαι
σαν παραστρατημένο φίλο.
Τη νικημένη σκέψη θα καλωσορίζω.
Στην αναζήτηση θα βάλω όρια.
Οι μνήμες,οι τύψεις και τα τοιαύτα
δεν θα με κατευθύνουν.
Και έτσι ατελής θα υπάρχω…
Από τη νέα (6η) ποιητ. συλλ.
<<Εσαεί>>,εκδ.Βεργίνα,2020

Παρακολουθήστε την συνέντευξη της με αφορμή την τρίτη ποιητικής συλλογή

 

Ποιητική εργογραφία
Τα επί γης (2001), Δωδώνη
Ανακωχή στο χρόνο (2002), Δωδώνη
Ουδέν ανθρώπου δεινότερον (2014), Ιωλκός
Εσαεί (2020), Βεργίνα