Κάρπαθος το νησί με τις 100 παραλίες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά κοινό τόπο τα υπέροχα νερά

Κάρπαθος το νησί με τις 100 παραλίες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά κοινό τόπο τα υπέροχα νερά

Η Κάρπαθος είναι ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα νησιά, κυρίως γιατί είναι μεγάλο το ταξίδι με το πλοίο για εκεί, ενώ και η επιλογή του αεροπλάνου δεν είναι προτιμητέα αν και φθηνή, καθώς μετά από το αεροδρόμιο μέχρι τη χώρα, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση που με ταξί κοστίζει κοντά στα 30-40 ευρώ, ενώ αν σε περιμένει εκεί όχημα, θα κάψεις αρκετή βενζίνη.

Αυτά όμως δεν είναι λόγοι για να σε αποτρέψουν. Άλλωστε, κάθε τι όμορφο επιτυγχάνεται μέσα από μια θυσία ένα κόστος. Και στην περίπτωση της Καρπάθου, το κόστος είναι αμελητέο μπροστά στην ομορφιά.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη και έχει σε κοντινή απόσταση τη Σαρία και την Κάσο για να επισκεφτείς για μονοήμερη εκδρομή. Η Σαρία βέβαια είναι απέναντι από το βορειότερο άκρο του νησιού, οπότε ετοιμάσουν για μεγάλο ταξίδι.

Σε αυτό το νησί των περίπου 6.000 κατοίκων, το μέρος για να μείνεις είναι τα Πηγάδια, όπου βρίσκεται και το ένα από τα 2 λιμάνια, με τον οικισμό να έχει διατηρήσει αυτή τη μινωική διαρρύθμιση και κατασκευή, στημένος σε ακρόπολη. Έχει δηλαδή ανάβαση μέχρι να φτάσεις στη χώρα.
βόρειο τμήμα της Καρπάθου είναι όλο προστατευόμενη περιοχή Natura, το οποίο σημαίνει πως θα χορτάσεις την απλοχεριά της φύσης με μια βόλτα προς τους εκεί οικισμούς, όπως το Διαφάνι και η Όλυμπος, που είναι από τα πιο φημισμένα σημεία του νησιού και προς αυτή τη μεριά είναι και τα καλύτερα νερά, με σμαραγδί χρώμα και μια καθαρότητα που δεν τη συναντάς εύκολα. Η Όλυμπος μάλιστα είναι λες και βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση, μόνη της, με τις γυναίκες να φορούν παραδοσιακές φορεσιές.

Η Κάρπαθος διαθέτει 100 παραλίες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά κοινό τόπο τα υπέροχα νερά. Κάποιες είναι δύσβατες και θέλουν λίγη περιπέτεια, άλλες όχι.

Στην περιοχή της Αρκάσας βρίσκονται όλα τα καλά του νησιού. Η παραλία του Αγίου Νικολάου με τη χρυσαφένια άμμο, αποκαλείται Χαβάη της Μεσογείου, μιας και είναι πόλος έλξης για σέρφερ απ΄όλο τον κόσμο. Είναι οργανωμένη με ντουζιέρες και εστιατόρια για να φας μετά το μπάνιο.

Άλλες παραλίες που αξίζει να πας είναι στον Διακόφτη με τα καλύτερα νερά που θα βρεις ενδεχομένως στο νησί, που θυμίζουν Καραϊβική. Η Κυρά Παναγιά, τα Άπελλα, η Αχάτα και ο Λευκός είναι επίσης 4 παραλίες με μαγευτικά νερά και γύρω σκηνικό για να περάσεις ώρες μέχρι το ηλιοβασίλεμα και να πας και δεύτερη μέρα.

Εκτός από τους προαναφερθέντες οικισμούς, θα υποκύψεις στον πειρασμό να πας προς Φοινίκι, Όθο, Μενετές και Απέρι. Σε κάθε σημείο υπάρχουν εκκλησίες για να επισκεφθείς με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, υπάρχουν βραχώδη σημεία, υπάρχει το Κάστρο στη χώρα για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, θα βρεις επίσης πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

Όσο κι αν ξαφνιάζει, η Κάρπαθος έχει αρκετά μπαράκια που ενδείκνυνται για ποτό ή cocktails, χωρίς φυσικά να παραμένουν ανοιχτά ως τις πρωινές ώρες. Προσφέρει όμως αρκετές επιλογές για τα δεδομένα της. Τα Πηγάδια και η Αρκάσα είναι τα δύο μέρη με τα περισσότερα μαγαζιά, όπως το Ανώι, το Εδέμ και το Akri ή το πιο beatάτο Heaven, το Kozi και το Στέμμα.

Για φαγητό θα πας οπωσδήποτε στον Γλάρο, το Στέκι του Μάρκου και στο Sun Ray στην Αρκάσα, στον Καπετάν Γιάννη και το Δελφίνι στο Φοινίκι, στις Νύμφες στην Αμμοοπή, στον Ποσειδώνα στον Αφιάρτη κοντά στο αεροδρόμιο και στα Ωραία Κάρπαθος, Μαριγώ, Al Porto, Uno και Ciao στα πηγάδια.

Τοπικά προϊόντα που θα βρεις εδώ:

Μακαρούνες
Μανούλι (κατσικίσιο τυρί)
Κολοκυθανθούς γεμιστούς
Κρέας οφτό
Ζυμωτό ψωμί
Ψιλοκούλουρα
Κρίθαμο
Ξεροτήγανα
Ζιμπίλια
Γλυκά κουταλιού
Η Κάρπαθος είναι γενικώς ένα σχεδόν παρθένο νησί, που ευτυχώς δεν είναι πολύ φημισμένο και δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ή η καθαρότητα των νερών του.

Η Ανάρτηση της σελίδας ου-Τοπία για την Κάρπαθο!