Αλέξανδρος Γεωργιάδης. Ο ήρωας στο επίκεντρο των απανταχού Οθειτών Καρπάθου

Αλέξανδρος Γεωργιάδης. Ο ήρωας στο επίκεντρο των απανταχού Οθειτών Καρπάθου

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση απανταχού Οθειτών, με θέμα τον τρόπο που θα πρέπει να τιμηθεί ο συγχωριανός μας, Αλέξανδρος Γεωργιάδης.

Στις 18-12-2021, στις 8μ.μ. ώρα Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Εκδηλώσεις στις οποίες θα πρέπει να προβούμε για να τιμηθεί ο συγχωριανός μας, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, για την ηρωική του δράση στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. και την βαθιά του πατριωτική στάση, αρνούμενος να συμμετάσχει στον μεταπολεμικό διχασμό της χώρας μας.»

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βασίλειος Διακοβασίλης

Το «στήσιμο» της διαδικτυακής συνάντησης έγινε από τον Γρηγόρη Χατζηαντωνίου

Το θέμα παρουσίασε η Μαριγούλα Κρητσιώτου.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε η συγγραφέας του βιβλίου: Κωδικός Γκάντερ, Φωτεινή Τομαή, η οποία ανέδειξε τη δράση του Αλέξανδρου Γεωργιάδη

Ο Μιχάλης Χανιώτης, ο οποίος μίλησε από τη σκοπιά εκείνου που ερευνά την ιστορία του χωριού μας. Επίσης μετέφερε τον χαιρετισμό του καθηγητή Μιχάλη Χιώτη, που στο παρελθόν έγραψε για τη δράση του συμπατριώτη μας.

Εκ μέρους της οικογένειας του Γεωργιάδη μίλησε ο Μιχάλης Επιτρόπουλος. Λόγω κακής συνεννόησης δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον γιο του, Πίτερ Γεωργιάδη.

Η Δέσποινα Σκούλου, η Μαρία Στεφανή και ο Νικ Επιτρόπουλος μίλησαν για τις αναμνήσεις τους με τον Αλέξανδρο Γεωργιάδη.

Εκ μέρους του συλλόγου Οθειτών Αμερικής ΟΜΗΡΟΣ, μίλησε η Βαρβάρα Στεφανή.

Εκ μέρους του Συλλόγου ΟΘειτών Νέας Υόρκης μίλησε η Αννίτα Βόζου.

Εκ μέρους του Πανγκαρπαθιακού Συλλόγου Αυστραλίας μίλησε ο Μιλτιάδης Βασιλειώτης.

Εκ μέρους της Εργασίας και Χαράς Όθους, μίλησε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Καρπαθίων Νέων, μίλησε ο Ερρίκος Γιαλλουράκης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Οθειτών ΖΕΦΥΡΟΣ, μίλησε η Κ. Μαριγούλα Κρητσιώτου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι Γιάννης Βασιλάκης, Γρηγόρης Χατζηαντωνίου, Θεανώ Στεφανή, Ήρα Ψαρρού, Μανώλης Κρητσιώτης του Βασιλείου

Για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως του, ο πρόεδρος της κοινότητας Όθους, Μιχάλης Χαψής, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, υποστηρίζει όμως την πρωτοβουλία αυτή.

Ο εκπρόσωπος του αθλητικού σωματείου Άρης, Αλέξανδρος Πολυχρονάκης, αδυνατούσε να συμμετάσχει λόγω υποχρεώσεων αλλά δεσμεύεται στην υποστήριξη της κάθε προσπάθειας.

Όλοι οι σύλλογοι δεσμεύτηκαν για την οικονομική και ηθική υποστήριξη όλων των δράσεων.

Οι προτεινόμενες δράσεις, για την ανάδειξη της ζωής και της δράσης του Αλέξανδρου Γεωργιάδη κατά τον Β ́Π.Π. , που κατατέθηκαν ήταν:

  1. 1)  Ημερίδα με παρουσίαση του βιβλίου της κ. Τομαή και παράπλευρες ομιλίες.
  2. 2)  Θεατρικό δρώμενο.
  3. 3)  Έκδοση εικονογραφημένης ιστορίας του Γεωργιάδη , κατάλληληγια παιδιά και εφήβους.
  4. 4)  Μουσική βραδιά, σχετική με τα χρόνια της Κατοχής με άρωμαΓεωργιάδη.
  5. 5)  Διαδραστικές –βιωματικές εκδηλώσεις για αφομοίωση τηςιστορίας του Γεωργιάδη από τα παιδιά, μέσα στα πλαίσια ενός καλοκαιρινού εργαστηρίου, την περίοδο δηλαδή που βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα Οθειτόπουλα, στο χωριό και το νησί τους, λόγω διακοπών.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για διήμερο και στα Πηγάδια και στο Όθος.

Θέλουμε να φέρουμε το χωριό μας στην καρδιά των ανθρώπων του νησιού μας και ιδίως των παιδιών και των νέων. Να τονίσουμε την

ιστορία του Οθείτη ήρωα, που το μέγεθος του ηρωισμού του ξέφυγε από τα στενά πλαίσια του νησιού μας.

Οι δράσεις σκοπό έχουν να κάνουν γνωστή σε όλους τους Καρπάθιους την σπουδαιότητά της δράσης του κατασκόπου και Πατριώτη Γεωργιάδη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην λύση του 2ουπαγκόσμιου πολέμου.

Αυτές θα υποστηριχθούν σε κάθε τομέα, από Οθείτες που έχουν τα κατάλληλα εφόδια, αλλά και από φίλους που επιθυμούν να συμβάλουν στην ολοκλήρωσή τους με τις δικές τους γνώσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εμπλοκή της νεολαίας, ώστε να περάσει στην συνείδησή τους η ιστορία ενός δημοκράτη αγωνιστή, πατριώτη, εμποτισμένου από τις αρχές και τις αξίες του τόπου της καταγωγής του.

Ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε τη στήριξη και του Δήμου και του Επαρχείου Καρπάθου.

Εξαιτίας της πίεσης να πραγματοποιηθεί η συζήτηση έγκαιρα και να μην αναβληθεί, παραλείψαμε να προσκαλέσουμε κι άλλους συγχωριανούς μας, που έχουν πολλές δυνατότητες να εμπλακούν και να βοηθήσουν.

Για την πιο καλή οργάνωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων συγκροτείται κατ ́ αρχήν Επιτροπή, η οποία θα συντονίζει όλα όσα πρέπει να γίνουν για ένα θετικό αποτέλεσμα, αποτελούμενη από τους :

Μαριγούλα Κρητσιώτου Μιχάλη Χανιώτη Βασίλη Διακοβασίλη Ερρίκο Γιαλλουράκη Μανώλη Κρητσιώτου Μιχάλη Επιτρόπουλο Θεανώ Στεφανή

Η Επιτροπή δεν είναι κλειστή αλλά μπορεί να διευρύνεται κατά περίπτωση.