Τα οφέλη της Ενεργειακής Διαχείρισης στις ΜμΕ για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής κρίσης

Τα οφέλη της Ενεργειακής Διαχείρισης στις ΜμΕ για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής κρίσης

γράφει ο Γρηγόρης Χατζηαντωνίου για την www.idec.gr

Από τις αρχές του 2022 δημιουργήθηκε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει μέχρι και σήμερα την οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής είναι μεγάλες τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μόλις είχαν αρχίσει να βγαίνουν από την οικονομική κρίση της χώρας μας και από τις επιπτώσεις της πανδημίας βρέθηκαν μπροστά σε ένα νέο κίνδυνο.

Πώς όμως οι επιπτώσεις αυτής της ενεργειακής κρίσης μπορούν να μειωθούν και πώς η ενεργειακή διαχείριση μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις;

Το πρότυπο ISO 50001:2018 απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να βελτιώσουν την ενεργητική τους απόδοση. Είναι ένα πρότυπο ενεργειακής διαχείρισης βάσει του οποίου γίνεται αποτύπωση των ενεργειακών χρήσεων και καταναλώσεων της εταιρείας και καθορίζονται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας  με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της.

Τα βασικά οφέλη της εφαρμογής του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε μία επιχείρηση είναι προφανή. Η οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα, αυξάνοντας παράλληλα τον τζίρο της επιχείρησης, θα καθορίσει στόχους, προγράμματα και ενέργειες αντιμετώπισης των κινδύνων της αύξησης της ενέργειας και θα βοηθήσει τις εταιρείες στην εναρμόνιση με νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν ή θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν την ενεργειακή απόδοση. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα χρήσης της πιστοποίησης ως υποστηρικτικό μέσο εισόδου σε αγορές και διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το ISO50001, τις υπηρεσίες που παρέχει η IDEC ως προς την υλοποίηση του και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://idec.gr/iso-50001 .