Γρηγόρης Ρουμάνης: "Έχουν καλυφθεί οι κύριες ειδικότητες στο Νοσοκομείο Καρπάθου"

Γρηγόρης Ρουμάνης: "Έχουν καλυφθεί οι κύριες ειδικότητες στο Νοσοκομείο Καρπάθου"

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην πανδημία του κορωνοϊού στο νησί της Ρόδου, προέβη χτες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Νοσοκομείο Καρπάθου, ο κ. Ρουμάνης είπε πως δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την επάνδρωσή του: «Ήδη έχουν καλυφθεί όλες οι κύριες ειδικότητες ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πάντως τα περιστατικά νοσηλείας ήταν λίγα και υπάρχει τμήμα Covid».

Για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ανέφερε:
«Στο νησί έχουμε φτάσει ήδη τους 202.238 εμβολιασμούς πολιτών από τους οποίους οι 93.893 έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και οι 90.180 και την δεύτερη δόση ενώ οι 41.858 έχουν κάνει και την επαναληπτική – αναμνηστική δόση. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν νοσήσει ή νοσούν, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για πολύ υψηλά ποσοστά ανοσίας (πολύ κοντά στο όριο).
Ο δείκτης είναι κοντά στο 4,2% αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Οι εμβολιασμοί, πρέπει να συνεχιστούν και τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. ΄Ισως και να πλησιάζουμε προς το τέλος, αλλά μέχρι να είμαστε σίγουροι, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
Επιπλέον, λόγω της μεγάλης διασποράς που δημιούργησε η μετάλλαξη Όμικρον, προσβλήθηκαν και αρκετά άτομα από το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου: περίπου 20 άτομα έχουν νοσήσει και 25 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.
Σχετικά με το προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή: συνολικά τέθηκαν 48 άτομα σε αναστολή, επέστρεψαν 27 και προσελήφθησαν 19 άτομα».
Συνεχίζοντας με τα στατιστικά του Covid για το 2021, ο κ. Ρουμάνης ανακοίνωσε τα εξής:
«Το 2021 (συνολικά) είχαμε 1.504 εισαγωγές πολιτών από τους οποίους 1.123 άτομα ήταν θετικοί ενώ έγιναν 16 διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Το 2021 καταγράφτηκαν 26 θάνατοι ενώ από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα, 3 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους.
Πάντως, σε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, που θεωρήθηκε ως χρονιά πανδημίας και με αρκετούς περιορισμούς σε διάφορα επίπεδα, το Νοσοκομείο Ρόδου συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Δεν έκλεισε καμία κλινική, δέχτηκε ασθενείς από όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, κατάφερε να αντεπεξέλθει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και λειτούργησε 365 ημέρες τον χρόνο σε καθημερινή εφημέρευση.
Ειδικά αυτό το θέμα, δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες για τη λειτουργία του (σε προσωπικό, σε υλικό, σε χρόνο ετοιμότητας που πρέπει να έχει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες). Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και να παρέχουμε αξιόπιστες παροχές υγείας σε όλους τους κατοίκους της Δωδεκανήσου».
Τα στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του Νοσοκομείου για το 2021 είναι τα εξής:
-Προσέλευση στα Εξωτερικά Ιατρεία: 44.081
– Προσέλευση στα ΤΕΠ: 30.946
-Εισαγωγές Ασθενών: 21.265
-Νοσηλείες Ασθενών: 23.777
-Χειρουργεία: 3.279
-Αιμοκαθάρσεις: 9.166
Στεφανιογραφίες – Αγγειοπλαστικές – Βηματοδότες: 1.012
Ο κ. Ρουμάνης, ανέφερε ακόμη πως το 2019, έγιναν 3.600 περίπου χειρουργεία που σημαίνει ότι το 2021, παρά τις ελλείψεις και τους περιορισμούς το Νοσοκομείο, ανταποκρίθηκε καλά. «Αυτό αποδεικνύει ότι το προσωπικό εργάζεται ακούραστα, με αυταπάρνηση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ
Στα ίδια επίπεδα και με ανεβασμένα τα ποσοστά κινείται το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμάνη, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και με αυξημένη προσέλευση:
«Έχουμε τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές για τα εμβόλια Pfizer, μία γραμμή Johnson & Johnson και μία για τα παιδιατρικά (κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο με Pfizer).
Μεγάλη ανταπόκριση έχουν και οι εμβολιασμοί παιδιών ενώ τα ραντεβού είναι ήδη πάρα πολλά και το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο (ειδικά για τα παιδιατρικά) να στείλει περισσότερα εμβόλια. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φτάνουμε καθημερινά τους 500 εμβολιασμούς συνολικά (πρώτες, δεύτερες, τρίτες δόσεις και παιδιατρικά)».
Να σημειωθεί ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου παραμένει αυξημένη η προσέλευση ασθενών για μοριακά τεστ που όμως, θα πρέπει να τηρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις: α. να είναι εμβολιασμένοι β. να έχουν θετικό Rapid Test.