Η Αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη στα Καρπαθιακά Νέα

Η Αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη στα Καρπαθιακά Νέα

Στην περίοδο που ζούμε δεν υπάρχει τίποτε πιο κρίσιμο από τη υγεία και στη συνέχεια την οικονομική διαχείριση του κάθενος νοικοκυριού. Κι αν πιστεύει κανείς ότι η πρωτεύουσα υποφέρει περισσότερο έρχονται οι άψυχοι αριθμοί να διαψεύσουν τις όποιες θεωρίες. Κρατήστε έναν αριθμό, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου για την Επαρχία  Καρπάθου -Κάσου ξεπερνούν τις 150 οικογένειες, οι περισσότερες στην Κάρπαθο. Το νούμερο είναι ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο τον μόνιμο πληθυσμό.

 Μπροστάρισσα στον πιο κρίσιμο τομέα της εποχής μας, η κα Χαρούλα Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής μέριμνας, απαντά στις απορίες μας και φωτίζει ένα δύσκολο και συχνά σιωπηλό πεδίο.

Ξεκινά την κουβέντα μας με μια φράση: 

“Σημαία μου είναι η ανθρωποκεντρική πολιτική. Δεν υπάρχει κανένα ταμπού, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας χρειάζονται. Με προσοχή, εχεμύθια και αξιοπρέπεια. Κανένας δεν πρέπει να νιώθει μόνος του. Να μη φοβάται, να έρθει κοντά μας”.  

  •       Τι γίνεται σήμερα  με το κοινωνικό παντοπωλείο;

“Στο θέμα του κοινωνικού παντοπωλείου, μετά από αγώνα, επιτέλους βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει ανάδοχος και να γεμίσουν τα ράφια των κοινωνικών παντοπωλείων”.

Η Κα Γιασιράνη χειρίζεται επίσης και το θέμα του Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους  γνωστότερο ως ΤΕΒΑ, το οποίο υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση . Και για αυτό το πρόγραμμα  σήμερα τρέχουν τέσσερις ανοικτοί διαγωνισμοί που με την ολοκλήρωση τους θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες.

  • Κα Γιασιράνη τι άλλες δράσεις υπάρχουν που εσείς αξιοποιείται μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο;

“Αυτές τις ημέρες προσλαμβάνεται ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας ψυχολόγος για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ για την Επαρχεία Καρπάθου και ΗΝ Κάσου και την Επαρχεία Καλύμνου και υπάρχει σχέδιο, λόγω του κορωνοΪού, ώστε να υπάρξει κατάλληλος χώρος, στο Επαρχείο Καρπαθου ΗΝ Κάσου, έτσι ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να επικοινωνήσουν διαδυκτικά με τον κοινωνικό λειτουργό ή τον ψυχολόγο”. 

Στον τομέα της υγείας ο κορωνοϊος καθόρισε και εξακολουθεί να καθορίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ευτυχώς, όπως μας λέει η κα Γιασιράνη, “τα Δωδεκάνησα μέχρι σήμερα έχουν πολύ καλή εικόνα”. 

“Καθημερινά ελέγχω τους πίνακες με τα κρούσματα, δεν κρύβουμε τίποτα, είμαστε καλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει η παραμικρή χαλάρωση”.

  • Κα Γιασιράνη στα νησιά μας τηρούνται τα μέτρα προστασίας; τι εικόνα έχετε;

“Στα νησιά υπάρχει μια δυσκολία να γίνει η μάσκα κομμάτι της καθημερινής συνήθειας, το παλεύουμε με κάθε τρόπο, για αυτό άλλωστε προσλάβαμε κι άλλο κόσμο. Στην Επαρχεία καρπάθου ΗΝ κάσου έχουμε τώρα δύο εποπτες υγείας έτσι ώστε να ενισχυθεί το έργο μας σχετικά με τους ελέγχους COVID-19. Η υποστελέχωση στις υπηρεσίες μας είναι βαθειά, προσπαθώ με οχλήσεις στα συναρμόδια υπουργεία και υγειονομικούς φορείς να παραταθεί η θητεία τους τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες“.