Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Επαρχείο Καρπάθου - ΗΝ Κάσου

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Επαρχείο Καρπάθου - ΗΝ Κάσου

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2193/1994 (Φ.Ε.Κ.32/Α/1994) με τις οποίες καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ορίστηκε ο φετινός εορτασμός να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.
Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.
📌 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2023
1. Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας από άνδρες της ΔΑΝ Καρπάθου στο Ηρώο των Πεσόντων και υποστολή στις 17.30.
2. Ώρα 10:00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στα Πηγάδια Καρπάθου. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.
3. Ώρα 10:30 (μετά το πέρας της Δοξολογίας). Τελετή στο μνημείο των Ηρώων Πεσόντων.
α) Επιμνημόσυνη δέηση
β) Κατάθεση στεφάνων από τους:
1. Δήμαρχο Καρπάθου
2. Έπαρχο Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου
3. Φρούραρχο Καρπάθου
4. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
5. Λιμενάρχη Καρπάθου
6. Αστυνομικό Διοικητή Καρπάθου
7. Διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου
8. Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφ. Αξιωματικών
9. Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Καρπάθου
Από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου Φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατόπιν επικοινωνίας (στο τηλ. 2245361213/2245361215 ή στο email: tm.intop@kar.pnai.gov.gr) το αργότερο έως το μεσημέρι (12:00) της Παρασκευής 12 Μαΐου 2023.
Σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις παρακαλούνται να παρευρεθούν : Ο ΛΑΟΣ της Καρπάθου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, οι Βουλευτές Δωδ/σου, ο Δήμαρχος Καρπάθου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Ειρηνοδίκης Καρπάθου, ο Φρούραρχος Καρπάθου, Δ/της Δ.Α.Ν. Καρπάθου, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφ. Αξιωματικών Δωδεκανήσου, ο Δ/τής του Τ.Ε. Καρπάθου, ο Δ/τής του 9ου Σ.Α. Καρπάθου, ο Δ/τής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Καρπάθου, ο Λιμενάρχης Καρπάθου, ο Αστυνομικός Δ/τής Καρπάθου, ο Δ/τής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου, οι Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, οι Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., οι εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, οι Προϊστάμενοι Οργανισμών – Τραπεζών, οι Προϊστάμενοι Επιμελητηρίων, οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Συλλόγων, Σωματείων, Επαγγελματικών Οργανώσεων και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.
Τελετάρχης ορίζεται ο κος Εμμανουήλ Κρητσιώτης, προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου.
Η Έπαρχος Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου
Καλλιόπη Νικολαΐδου
10.5.2023
Καρπαθιακά Νέα