Η «υπουργική» αναβάθμιση του Γιώργου Γεραπετρίτη

Η «υπουργική» αναβάθμιση του Γιώργου Γεραπετρίτη

Ο νέος ρόλος Γεραπετρίτη…

Όπως έχετε διαβάσει ξανά σε αυτή τη στήλη, ο Σταύρος Παπασταύρου θα είναι το new entry στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό σημαίνει ότι με παρόντες τον Μπρατάκο και τον Σκέρτσο, υπάρχουν ήδη αρκετοί. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λοιπόν, είναι καθ’ οδόν προς την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα είναι κάτι που και ο ίδιος μοιάζει να επιθυμεί. Άλλωστε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέρασαν πολλά από τα χέρια του και φόρεσε αρκετά καπέλα. Αντιλαμβάνομαι, συνεπώς, ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα φύγει μεν, αλλά θα μείνει…αναβαθμιζόμενος. Και αυτό γιατί μπορεί να μην πάει μακριά, αλλά προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, μια επιλογή του κ. Γεραπετρίτη για τη Βασιλίσσης Σοφίας μπορεί να επιτρέψει την επάνοδο της πρέσβεως στις ΗΠΑ Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου σε θέση υφυπουργού, με δεδομένο ότι η ίδια δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Δένδια.

Αντιλαμβάνομαι, πάντως, ότι η επιθυμία του κ. Γεραπετρίτη δεν είναι να μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών εφ’ όρου ζωής. Αντ’ αυτού, αντιλαμβάνομαι ότι θα τον ενδιέφερε η θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε. Ο ίδιος έχει καλές επαφές με τις Βρυξέλλες και έχει χειριστεί μια σειρά ζητημάτων με τεχνοκρατική επάρκεια. Βεβαίως, αν υλοποιηθεί όλο αυτό το σενάριο, υπάρχει μια χρονική απόσταση έως το 2024 που η χώρα μας πρέπει να προτείνει ξανά Επίτροπο και όπως έχει δείξει η ζωή, στην πολιτική πολλά αλλάζουν μέσα σε έναν χρόνο. Η Ντόρα Μπακογιάννη, για παράδειγμα, το ξέρει καλά.

Δίπλα στον Μητσοτάκη

Θα μείνω στα της επόμενης μέρας, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι έχει κριθεί ποιος θα είναι αυτός που θα πάρει το γραφείο δίπλα σε αυτό του πρωθυπουργού, σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κατά τα φαινόμενα, ο νέος ένοικος θα είναι…ο παλιός ένοικος, δηλαδή ο Γιάννης Μπρατάκος, ένα πρόσωπο που κέρδισε με το σπαθί του αυτή τη θέση και έδωσε διαπιστευτήρια με τη μεθοδικότητα του ως επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ. Ο ίδιος είναι άνθρωπος της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη και φαίνεται ότι θα παραμείνει με αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο Μαξίμου που, ομολογουμένως, δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο.

12.6.2023

reader.gr