Ιστορικό ντοκουμέντο: Η επιστολή της Καλλιόπη Κοντοπούλου από το αρχείο επιστολών της Λέλας Ιωάννου Μεταξά

Ιστορικό ντοκουμέντο: Η επιστολή της Καλλιόπη Κοντοπούλου από το αρχείο επιστολών της Λέλας Ιωάννου Μεταξά

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο βρέθηκε πρόσφατα στο αρχείο επιστολών της Λέλας Ιωάννου Μεταξά! Το ντοκουμέντο αφορά την κοπή της πίτας 1940 και την Καρπαθιά Καλλιόπη Κοντοπούλου που κέρδισε το φλουρί. Στην επιστολή της, που δημοσιεύουν τα epilekta.gr  η Καλλιόπη Κοντοπούλου δεν ξεχνά να αναφερθεί στο νησί της!

Στην κοπή της πίτας της Ε.Ο.Ν του 1941, την 31η Δεκεμβρίου του 1940, η τελευταία πρόταση του Μεταξά  ήταν:
“Πρέπει να προστεθή τώρα και για πάντα πιά η Περιφεριακή Διοίκησις Δωδεκανήσου” έκοψε και έδωσε σε κάποια κοπέλλα το κομάτι αυτό. γιατί στρατηγικός στόχος της Ελλάδας στον Πόλεμο ήταν με λόγια του Μεταξά τα Δωδεκάνησα.
Έτυχε λοιπόν ανάμεσα στα ελάχιστα γράμματα που σώθηκαν στο σπίτι του Πρωθυπουργού μετά την συμφορά και λεηλασία των Δεκεμβριανών του 1944 να έχει σωθεί η επιστολή που αναφέρει ποιά κοπέλλα πήρε το κομμάτι της πήτας που προορίζετο και αναλογούσε στα Δωδεκάνησα.
Η επιστολή της Καλλιόπης Κοντοπούλου, βρέθηκε στο αρχείο επιστολών της Λέλας Ιωάννου Μεταξά προχθές όταν αναρτούσα την αναφορά αυτή.
Εν Αθήναις τη 6/1/1941 Σεβαστή μου κυρία Προέδρου, Στην πήτα που χαρίσατε την ημέρα της πρωτοχρονιάς στο επιτελείον της Υποδιοικήσεως Βορρά εγώ βρέθηκα και πάλιν τυχερή και κέρδισα το ωραίον συμβολικό φλουράκι.
Λέγω και πάλιν γιατί στάθηκα μίαν φοράν ακόμη πειό ευτυχής να δεχθώ από τα χέρια του Μεγάλου Αρχηγού και πατέρα μας την παραμονήν της Πρωτοχρονιάς το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής Βασιλόπητας της μαρτυρικής πατρίδος μου Δωδεκανήσου.
Είμαι υπερήφανη και ευτυχής για το Δώρο αυτό που είναι το μεγαλύτερο και ιερότερο που δέχθηκα ποτέ στη ζωή μου.
Είμαι πεπεισμένη ότι το φλουράκι που επάνω του είναι χαραγμένη η μεγάλη νίκη του 1941 με σύμβολο το τσαρούχι του ηρωικού τσολιά θα μου φέρει ευτυχία και σε λίγες μέρες πειά, ντυμένη με την στολή της φαλαγγιτίσης που αποτελεί για μένα το ιεροπρεπέστερο σύμβολο του θριάμβου του κράτους της 4ης Αυγούστου, θ’ αναρτήσω πρώτη εγώ στο Διοικητήριον της πατρίδας μου Καρπαθου την δοξασμένη μας Γαλανόλευκη κουρελιάζοντας προηγουμένως το βρωμερό ράκος, την σημαία του άναδρουεχθρού, που με καταδίκασε να ζήσω επί 12 χρόνια μακρυά από το ηλιόλουστο και λατρεμένο μου νησάκι .
Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να κόψετε το ερχόμενον σε όλα τα ελεύθερα πλέον νησιά μας Σείς και ο Μεγάλος μας Αρχηγός όλες τις Βασιλόπητές των.
Δεν υπάρχουν αδριάντες στο νησί μας, μα ο πρώτος που θα στηθή έξω από την Μητρόπολιν και το αγαπημένο σχολειό μας, που δέκα χρόνια τώκλεισαν οι άνανδροι για να μας επιβάλουν την πρόστυχη γλώσσα, θα είναι του Μεγάλου Ιωάννου Μεταξά του λυτρωτού των Δωδεκανησίων.
Μετά μεγάλου σεβασμού
Καλλιόπη Κοντοπούλου
Διευθυντής τύπου της Υ.Θ.Β
πηγή epilekta.gr