Η κάμερα της ΕΡΤ στην Κάσο και τα Αρμάθια σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία (video)

Η κάμερα της ΕΡΤ στην Κάσο και τα Αρμάθια σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία (video)
Συντάκτης Αριστείδης Μιούλης

Στο ηρωικό νησί της Κάσου βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ρόδου, Αριστείδης Μιαούλης μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθήνας και Πειραιά και μέλος της «Κάσιος ΚΟΙΝΣΕΠ» κ. Γιάννη Φραγκούλη.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής σε ολόκληρο το νησί αλλά και στη νησίδα Αρμάθια που αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000. Εκεί παλιότερα λειτουργούσε γυψορυχείο που απ΄ όπου ο γύψος τους ταξίδευε μέχρι την Οδησσό.

Ακόμα και σήμερα το υπέδαφος των Αρμαθιών είναι πλούσιο σε αρίστης ποιότητας γύψο.

Η ηρωϊκή νήσος Κάσος

Η Ηρωική Νήσος Κάσος το Νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο 1.084 κατοίκους (απογραφή 2011). Έχει σχήμα περίπου ρομβοειδές επίμηκες με μέγιστο μήκος από το Ακρωτήρι Αυλάκι μέχρι το Ακρωτήρι Ακτίνα 19,8 χλμ. και μέγιστο πλάτος (στο μέσον σχεδόν της νήσου) 7,7 χλμ.

Η έκταση της φθάνει τα 66,4 τ. χιλ, και έχει μήκος ακτών 59 χλμ. Με το Νόμο 4582 του 2018 ο έως τότε γνωστός ως Δήμος Κάσου μετονομάστηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων σε Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου Κάσου και εισήγηση του Τμήματος Πολιτισμού.

Την πρωτοβουλία στήριξαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, σε αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών των Κασιωτών στον αγώνα της Επανάστασης του 1821. Έχει έξι χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι , τον Εμπορειό, την Παναγία το Πόλι και το Φρύ που είναι η (πρωτεύουσα).

Ένα χιλιόμετρο μετά το Πόλι, στην διαδρομή προς το μοναστήρι του Άη Μάμμα μια διακλάδωση οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που έδωσε και το όνομά της στο λόφο.

πηγή ΕΡΤ

Αρχική