Οι προτάσεις του Προέδρου ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτη Διακοφώτη για την βιωσιμότητα των Ερασιτεχνικών Σωματείων

Οι προτάσεις του Προέδρου ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτη Διακοφώτη για την βιωσιμότητα των Ερασιτεχνικών Σωματείων

Στην παρούσα συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19), βαδίζοντας σε αχαρτογράφητα νερά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με τη γενική αβεβαιότητα που επικρατεί, μας καλούν να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ριζική μεταβολή των συνθηκών που επικρατούν, με σκοπό την επιβίωση κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, που όλοι ελπίζουμε να είναι σύντομο.

Έχοντας γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο καθώς και της ανύπαρκτης οικονομικής ενίσχυσης του τα τελευταία χρόνια, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει γράψει μια πετυχημένη πορεία, μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε αρκετά δύσκολα συγκυρίες.

Οι ιδιαιτερότητες του ακριτικού νησιωτικού συμπλέγματος δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις αθλητικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, το οποίο αποτελεί το μοναδικό άθλημα που λαμβάνει χώρα σε όλα τα νησιά, βοηθώντας έτσι την εσωτερική οικονομία των παραμελημένων κατά την χειμερινή περίοδο νησιών μας.

Τα σωματεία της δύναμης μας αλλά και των υπολοίπων νησιωτικών περιοχών, μέσα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, καταβάλουν τον δικό τους αγώνα για να μπορέσουν να σταθούν όρθια και να συνεχίσουν να προσπαθούν για τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» και για την ποιοτική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη σας όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το κριτήριο της νησιωτικότητας καθώς και των προβλημάτων στις μετακινήσεις των σωματείων της ενδοχώρας, θα θέλαμε να στηρίξετε το αίτημα μας, ώστε να συμπεριληφθούν τα τοπικά πρωταθλήματα στην τροποποίηση της τροπολογίας που αφορά στις «Επιχορηγήσεις αθλητών και αθλητικών Σωματείων από τους ΟΤΑ β΄ βαθμού», ώστε ο Δήμος ή η Περιφέρεια να δύναται να καλύπτουν τμήμα των εξόδων μετακινήσεων των σωματείων (ομάδων) υπό τους κάτωθι όρους και προϋποθέσεις:

α) Οι μετακινήσεις θα γίνονται επ’ αφορμή συμμετοχής των ομάδων σε επίσημα τοπικά πρωταθλήματα, που διοργανώνονται από την Ομοσπονδία του αθλήματος ή τις Ενώσεις – μέλη της.

β) Η συμμετοχή θα υπάρχει στα έξοδα μετακινήσεων που γίνονται από νησί προς νησί, από την ενδοχώρα προς νησί και το αντίστροφο και εντός της ενδοχώρας, όταν η διανυόμενη απόσταση υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα.

γ) Η συμμετοχή θα αφορά τα έξοδα της μετακίνησης (εισιτήρια για τα νησιά, λεωφορείο για την ενδοχώρα, κ.λ.π), ένα γεύμα και μία διανυκτέρευση στις περιπτώσεις που αυτή είναι απολύτως απαραίτητη.

δ) Οι ομάδες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν προϋπολογίσει το κόστος όλων των καλυπτόμενων μετακινήσεών τους, για όλη την αγωνιστική περίοδο, θα έχουν λάβει και θα είναι σε θέση να καταθέσουν στον Δήμο ή την Περιφέρεια τουλάχιστον δύο προσφορές από ταξιδιωτικά γραφεία/πρακτορεία, ακτοπλοϊκές (ή και αεροπορικές) εταιρείες ή τα ξενοδοχεία όταν απαιτείται διανυκτέρευση

ε) Η καταβολή της συμμετοχής θα γίνεται σε τέσσερις (4) δόσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιμεριζόμενη κατά την διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου και τα χρήματα θα καταβάλλονται μόνο σε τραπεζικό λογαριασμό φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερων σωματείων, με προ-κατάθεση όλων αναγκαίων για την απόδειξη της δαπάνης παραστατικών.

στ) Την ανωτέρω συμμετοχή στις δαπάνες μετακινήσεων δικαιούνται μόνο τα σωματεία, τα οποία θα αγωνίζονται κανονικά μέχρι την ολοκλήρωση των επίσημων πρωταθλημάτων που συμμετέχουν. Σωματεία που παραιτούνται από τα πρωταθλήματα στα μέσα μίας αγωνιστικής περιόδου δεν θα δικαιούται συμμετοχής στις δαπάνες μετακινήσεων και τυχόν εισπραχθείσα οφείλουν να την επιστρέφουν.

Πιστεύουμε ότι αν γίνουν δεκτές αυτές οι προτάσεις, τότε ο κάθε Δήμος και η Περιφέρεια θα μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη βιωσιμότητα των Ερασιτεχνικών Σωματείων.