Οι Καρπάθιοι της διασποράς. Ένα μοναδικό φαινόμενο λατρείας για τον τόπο τους

Οι Καρπάθιοι της διασποράς. Ένα μοναδικό φαινόμενο λατρείας για τον τόπο τους

Καθώς μπαίνεις στο νεκροταφείο του χωριού σου κι αναγνωρίζεις πολλά πρόσωπα, μετράς εμπειρίες και χαμογελάς, αυτό είναι σημάδι πως μεγαλώνεις, πως κουβαλάς στις πλάτες σου περισσότερη εμπειρία ενώ παράλληλα, ίσως λίγο άδικα, παραχώνεις λίγο πιο βαθιά την παιδικότητα και την ευαισθησία σου.

Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα γλέντι, καθώς καμαρώνεις και πλημμυρίζεις συγκίνηση όταν μικρά παιδιά τραβούν στα βήματα του πάνω χορού.

Οφείλεις λοιπόν, αυτή την εμπειρία, να την κάμεις κτήμα της γενιάς που ακολουθεί, αν επιθυμείς να μην επαναλάβουν τα λάθη που έχουν ρίζες σε αέναες θλιβερές επαναλήψεις. Κι αυτό είναι το κοινό μυστικό στους όπου γης Καρπάθιους, που επισκέπτονται τα καλοκαίρια το λατρεμένο νησί τους.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι φέτος η Κάρπαθος είχε τον αέρα μιας νέας γενιάς ανθρώπων, τριαντάρηδες, που επιθυμούν να πρωτοστατήσουν και γιατί όχι, να επιβάλουν τους δικούς τους ρυθμούς στην τουριστική, κι όχι μόνο, ανάπτυξη. Σε αυτούς άλλωστε ανήκει το μέλλον. Ποιος μπορεί να αμφιβάλει για αυτό;

Νέες, όμορφες επιχειρήσεις, κάθε είδους, αλλά και παλιές, καλαίσθητα ανακαινισμένες, που έλαμπαν μέσα στα νυχτερινά τους φώτα καλοδέχονταν τους επισκέπτες και φιλότιμα έδιναν κάθε είδους χρηστική πληροφορία.

Ωστόσο το νησί δε το λες φτηνό ούτε και παρουσιάζει ένα συμπαγές τουριστικό πρόγραμμα. Λιγοστές είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που  κρατούν όσο είναι δυνατόν χαμηλή πολιτική και απορροφούν τις αυξήσεις. Ενώ συναντήσαμε πολλές περιπτώσεις που η νόμιμη  απόδειξη είναι κάτι που πρέπει ευγενικά να το απαιτήσεις.

Λένε λοιπόν, εκείνοι που βιάζονται να σώσουν την κατάσταση, ότι φέτος ο τουρισμός είναι μεν χαμηλότερα από το 2019, φαινόμενο, την ώρα που στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μετρούν σχεδόν 18-20% αύξηση, αλλά υπάρχει «ποιοτική άνοδος»! Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν;

Ότι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν φέτος την Κάρπαθο έχουν χρήματα και τα ξοδεύουν.

Εμείς πάλι θα σταθούμε αλλού! Ξεχωρίσαμε πάρα πολλούς Καρπάθιους, οι οποίοι επιστρέφουν και σε μετά πανδημίας εποχή, με την παγκόσμια οικονομία να δείχνει σκοτεινά σημάδια, επιμένουν και στηρίζουν τον λατρεμένο τους τόπο.

Προσέξαμε ότι τα περισσότερα σπίτια, σε όλα τα χωριά, άνοιξαν! Και τα «ξενάκια», δηλαδή εκείνοι που παλεύουν νύχτα-μέρα σε ξένους τόπους, επενδύουν με δύναμη και πάθος το συναίσθημα και τα χρήματα τους στο νησί κι ας βλέπουν ότι πολλά πράγματα δε γίνονται ή γίνονται αργά και με το στανιό, από όσους διάλεξαν να πολιτευτούν και θέλησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο.

Μεγάλη και ισχυρότερη δύναμη του νησιού δεν είναι ο περαστικός τουρισμός, που έχει βέβαια βαρύτατο ρόλο, αλλά οι όπου γης Καρπάθιοι, οι οποίοι κι αυτό το καλοκαίρι κατέβηκαν στο νησί τους, το στήριξαν και το στηρίζουν άδολα και με όποιο τρόπο μπορούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σπουδαίες εκδηλώσεις που έγιναν στο χωριό Σπόα στις οποίες όλο το χωριό βγήκε, περπάτησε μαζί και μάθαινε την ιστορία του! Ακολουθούσε γλέντι και οι μετανάστες άνοιγαν πορτοφόλια και πρόσφεραν χρήματα για να γίνουν έργα στο Σπόα. Παρόμοιες ιστορίες, μικρές και μεγάλες ευεργεσίες, εκτυλίχθηκαν σε όλα τα χωριά του νησιού που ίσως να μην τις μάθουμε ποτέ.

Αυτούς τους Καρπάθιους, που δε ζουν χρόνο-καιρό πάνω στην Κάρπαθο, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την διαρκή αστείρευτη προσφορά τους στην εξέλιξη του νησιού.

20.8.2022

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα