Ο Καρπάθιος Δημήτρης Λάμπρος στην ομάδα που κέρδισε τον εθνικό φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up2021»

Ο Καρπάθιος Δημήτρης Λάμπρος στην ομάδα που κέρδισε τον  εθνικό φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up2021»

Η επιχειρηματική ιδέα «Swim.me» ,την οποία ανέπτυξε ομάδα φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μεταξύ  έλαβε την πρώτη θέση στον διαδικτυακό εθνικό φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up2021» του Junior Achievement Greece, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «JA Start Up». Μέλος της νικήτριας 6μελής ομάδας και ο 22χρονος Καρπάθιος Δημήτρης Λάμπρος με καταγωγή από τα Πηγάδια.

 

Ο Δημήτρης είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών ΕΜΠ αν και φέτος έχει εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα έχει στο μυαλό του την Κάρπαθο!

Η επιχειρηματική ιδέα «Swim.me», περιλαμβάνει ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια που προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Συγκεκριμένα, μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο) στα γυαλάκια, ο αθλητής ειδοποιείται με αντίστοιχες δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και για την σχετική του θέση στη διαδρομή.

Παράλληλα, η σύνδεση με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες στο σκουφάκι, προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα. Τέλος, μέσω IoT εφαρμογής στο κινητό του χρήστη, υπάρχουν δεδομένα και analytics για την απόδοση και την εξέλιξη του στις προπονήσεις.

 

Η νικήτρια ομάδα Swim.me από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό JA Europe Enterprise Challenge 2021. Την ομάδα βράβευσε ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.