Η Κάσος δεν ξαναπληρώνει ΕΝΦΙΑ

Η Κάσος δεν ξαναπληρώνει ΕΝΦΙΑ

 

γράφει η Έλενα Λάσκαρη, πηγή Eyro2day.gr

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι ακριτικών και μικρών ελληνικών νησιών δεν θα ξαναπληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από φέτος.

Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι: Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις ελαφρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους φέρνει και μια ανατροπή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν και φέτος να εξοφλήσουν φόρο στο ύψος του περυσινού.

Εξαιτίας των εξαιρέσεων που θα πρέπει να τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσουν την πόρτα των φορολογούμενων λίγες μέρες αργότερα, στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Η προθεσμία εξόφλησης των δόσεων παραμένει αμετάβλητη και η πρώτη από αυτές θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες, στο τέλος κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση αλλά υπολογίζεται πως – όπως έγινε και πέρυσι- περίπου 1 εκατομμύριο (από τα συνολικά 7 εκατομμύρια) ιδιοκτήτες θα «κερδίσουν» και φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι με τις προσδοκίες νέων μειώσεων να μετατίθενται -λόγω πανδημίας- υπό προϋποθέσεις για το 2021.

Το επόμενο έτος παραμένει ο σχεδιασμός προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αλλά και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού , μια «άσκηση» η οποία μένει να φανεί στην πράξη εάν θα συνοδεύεται και από νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.