Η Καθ. Φ. Κ. Παζαρτζή εκλέχθηκε Καθηγήτρια της έδρας «Κων. Γ. Καραμανλής» στη σχολή FLETCHER του Πανεπιστημίου TUFTS

Η Καθ. Φ. Κ. Παζαρτζή εκλέχθηκε Καθηγήτρια της έδρας «Κων. Γ. Καραμανλής» στη σχολή FLETCHER του Πανεπιστημίου TUFTS

Είναι η πρώτη φορά που η Σχολή Fletcher απονέμει την Έδρα σε Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και η πρώτη φορά που θα καταλάβει την έδρα γυναίκα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Βιογραφικά στοιχεία:

Η Φωτεινή Κ. Παζαρτζή είναι Καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου-AthensPIL στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Το 2014 εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και υπηρέτησε από το 2015 ως μέλος, Αντιπρόεδρος από το 2018, και Πρόεδρος από το 2020.

Έχει διατέλεσει Visiting Fellow στο Lauterpacht Research Centre of International Law και στο Κολλέγιο Wolfson του Πανεπιστημίου Cambridge, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Παρισίων-Ι (Panthéon-Sorbonne), Παρισίων ΙΙ (Panthéon-Assas), Μπορντό, Διευθύντρια Σπουδών στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2003). Έχει κληθεί και δίδαξε, μεταξύ άλλων, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου Xiamen (Κίνα, 2015), στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2018), στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλορεντίας, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ (2020), στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Σιγκαπούρης (Singapore Academy of International Law, 2021), και στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, University College London, Sheffield, Oslo.

Διατέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου (European Society of International Law, 2019-2021), είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της International Law Association, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, όπως το Βραβείο Paul Guggenheim για τη διδακτορική της διατριβή, και το βραβείο Charles Aubert-Droit (Institut de France, Académie des Sciences Morales et Politiques). Έχει παρασημοφορηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques).