Κουκνούκοι ή αυγούλες και κουλούρια της Λαμπρής, Καρπάθου (Συνταγή)

Κουκνούκοι ή αυγούλες και κουλούρια της Λαμπρής, Καρπάθου (Συνταγή)

γράφει η Άννα Ρηγοπούλη Λιατήρη

Θυμάμαι το Πάσχα στην Κάρπαθο όταν είμαστε έφηβες μαζί με την αδελφή μου. Η γιαγιά μας ζυμάρωσε πιάνοντας το προζύμι από το βράδυ. Είχε πολλές προσδοκίες… ήθελε και να μας περιποιηθεί με κουκνούκους και κουλούρια. Ζυμωσαμε ένα καύκαλο αλεύρι, περίπου 8 κιλά. Τα πλασαμε και τα κοιμήσαμε στο σοφά του κατωδιού. Κάναμε κοπέλες, φίδια, πουλιά και κουλούρια από την ίδια ζύμη! Έλα όμως που το Πάσχα ήταν πρώιμο και λόγω κρύου δεν ανέβηκαν καλά.

Η γιαγιά έσκασε δύο φορές, μια από τα κουλούρια και μια από το άναμμα του φούρνου. Τα κουβαλήσαμε στο φούρνο πάνω σε σανίδια με πανιά και τα φουρνισαμε με γκρίνια! Νόστιμα ήταν στη γεύση, μόνο λίγο αφούσκωτα! Με τη συνταγή που θα σας δώσω έκανα 4 κουκνούκους και 35 κουλούρια.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μαλακό

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα ζάχαρη

1 και 1/2 κούπα γάλα χλιαρό

2 φακελάκια μαγιά

Από μισό κ. γλ. κανέλα , γαρύφαλλο και πιπέρι.

Μία ιδέα μαστίχα Χίου (προαιρετικά)

1 αβγό για να τα αλείψουμε

Πώς τα κάνουμε:

Διαλύουμε τη μαγιά με 2 κ. σ. αλεύρι, 2 κ. γλ. ζάχαρη και χλιαρό νερό κάνοντας κουρκούτι πηχτό. Σε λεκάνη βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Όταν φουσκώσει το προζύμι, το ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο λίγο το γάλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη να είναι τρυφερή, αλλά όχι αραιή! Την σκεπάζουμε να ανέβει. Πλάθουμε κουκνούκους ή αυγούλες και κουλούρια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα να φουσκώσουν.

Τα αλείφουμε με αβγό και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!

 

από τη σελίδα της Άννας Ρηγοπούλη Λιατήρη

https://www.facebook.com/groups/848409812022158/permalink/1630221987174266