Κρίση στον Δήμο Καρπάθου. Ο δήμαρχος μπορεί να ξανα-κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας;

Κρίση στον Δήμο Καρπάθου. Ο δήμαρχος μπορεί να ξανα-κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας;

του Μανώλη Δημελλά

Η “φωτιά” που άναψε στην παράταξη που διοικεί τον δήμο της Καρπάθου δε φαίνεται να σβήνει έτσι εύκολα. Κι αν το θέμα αφορούσε ενδοπαραταξιακές διαμάχες, ας πούμε για μια καρέκλα, τότε η κοινωνία ίσως να μην έδειχνε ενδιαφέρον για τις συγκρούσεις. Αφού αυτή η ώρα δεν είναι εκλογική περίοδος, αλλά τουριστική κι οι περισσότεροι παλεύουν για το μεροκάματο. Όμως εδώ το θέμα αφορά όλο το νησί κι είναι αλήθεια ότι οι Καρπάθιοι, όπου κι αν βρίσκονται, παρακολουθούν σχεδόν απορημένοι αυτά που συμβαίνουν μέσα στο δήμο.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να φρεσκάρουμε την ιστορία. Μια επιστολή, που έδωσαν 5 δημοτικοί σύμβουλοι στον δήμαρχο Καρπάθου, διέρρευσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Καρπαθιακή», ήταν η σπίθα που άναψε μια φωτιά που μάλλον σιγόκαιγε.

Η απορία που μας προβληματίζει, αν δεν είχε διαρρεύσει στον τύπο η επιστολή, τότε όλα θα ήταν μέλι-γάλα; Δεν περιμένουμε απαντήσεις.

Ας πάμε λοιπόν παρακάτω, στην επιστολή, οι 3 αντιδήμαρχοι της Καρπάθου, κ.κ. Μ. Μανωλάκης, Γ. Λυριστής, Μ, Τσέρκης καθώς και δυο δημοτικοί σύμβουλοι, Δ. Ζανάκης και Ν. Λύκος (Πρόεδρος τουριστικής επιτροπής) είχαν ως κύριο στόχο τον γραμματέα του δημάρχου και μάλιστα  στην τελευταία παράγραφο απαιτούσαν να φύγει από τη θέση του.

Στο κείμενο τους, μεταξύ άλλων, γράφουν ότι «το ποτήρι έχει ξεχειλίσει» και γίνεται αναφορά για «αλαζονικές συμπεριφορές» και ότι «η κοινωνία έχει βγει στα κάγκελα με τη συμπεριφορά σας» και εννοούν του δημάρχου.

Η επιστολή φανερώνει την αγανάκτηση αλλά και την αγωνία των πέντε, αφού, κατά τη γνώμη τους, η πορεία της κυβερνώσας παράταξης βαδίζει σε επικίνδυνους ατραπούς.

Στο δημοτικό συμβούλιο, που έγινε την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της επιστολής, οι «ομάδα των 5» δεν πήγε. Εκεί ο δήμαρχος έδειξε τη θλίψη και τη δυσφορία του, τόσο για την επιστολή όσο και τη δημοσίευση της και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές.

Ας κρατήσουμε ότι εκείνη τη μέρα και οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης άπλωσαν τα χέρια για βοήθεια προς τον δήμαρχο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι θα ζητήσουν για αυτή τους τη βοήθεια. Με άλλα λόγια, πέρα από τους ηθικοπλαστικούς λόγους, πρέπει να δει κανείς και σε πια πολιτική βάση θα πορευτεί και να συμπλεύσει μέσα στο δήμο. Και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλάβει πια είναι η κοινή γραμμή πλεύσης που θα έχουν οι παρατάξεις.

Με άλλα λόγια όλοι το καλό της Καρπάθου πρεσβεύουν, όμως ο καθένας έχει και διαφορετική σκοπιά για αυτό το όνειρο!  Για δείτε τι έγινε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Ποιοι διαφώνησαν με τις περικοπές στα έργα της κοινότητας Πηγαδίων;

Οι εξελίξεις, όπως φανερώνει η χθεσινή ανοιχτή επιστολή του δημάρχου, δεν αφήνουν ελπίδες, το γυαλί έσπασε.

Ο κ. Νισύριος καλεί τους 5, σήμερα Τετάρτη 11-08-2021, να παραδώσουν τις παραιτήσεις τους, τέλος οι αντιδημαρχίες και οι θέσεις ευθύνης.

Αν δεν παραιτηθούν, αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή του, «θα βγάλω ως Δήμαρχος απόφαση παύσης τους και αναίρεσης κάθε αρμοδιότητας που έχουν, όπως μου επιβάλλει ο Νόμος. Η δραστηριότητά τους δεν είναι συμβατή με την συνέχιση ανάληψης θέσεων ευθύνης. Με την δημοσίευση της Απόφασης θα πρέπει αυτονοήτως να εγκαταλείψουν τα γραφεία που αυτή την στιγμή έχουν». 

Τι θα κάνει με τον γραμματέα του; Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι τον φέρνει πίσω από την άδεια του, για να τον βοηθήσει σε όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στον δήμο!

Πολλά τα σενάρια που ακούγονται, το κάθε ένα από αυτά οδηγεί και σε άλλους  δρόμους.

  • Θα αφήσουν τις θέσεις οι 3 Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής; Θα εξακολουθήσουν να είναι μέλη της παράταξης;
  • Θα τους αφαιρέσει αρμοδιότητες και θα συνεργαστεί με τους κ.κ. Τσαμπουνιεράκη και Κατσάνη; (πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;)
  • Θα ζητήσει την τοποθέτηση του κ. Νταή στη θέση του Προέδρου δημοτικού συμβουλίου και θα δώσει υψηλότερες αρμοδιότητες στον κ. Παραγιό; Σημειώστε ο σημερινός Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δεν έχει υπογράψει την επιστολή και έχει δείξει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του στον κ. Νισύριο.

Ο κ. Νισύριος στην επιστολή κάνει πρόταση για  συν-διοίκηση του δήμου από όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου!

Ωστόσο αυτό πόσο είναι εφικτό; Πόσο «νερό έχει διάθεση να βάλει στο κρασί του»; Και η δική του παράταξη μέχρι που θα συμφωνεί μαζί του;

Αλήθεια τι πρόκειται να κάνει με τα καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν το νησί;  Για παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας και των χαλασμένων από καιρό απορριμματοφόρων. Η Κάρπαθος ταλαιπωρείται όμως δεν είδαμε να παίρνει πάνω του το ζήτημα και να δίνει εδώ και τώρα λύσεις.

Δυο χρόνια πριν τις εκλογές, μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν, με την πανδημία να πιέζει ασφυκτικά τις ζωές μας ο δήμος Καρπάθου αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα. Γινόταν να μην φτάσουμε εδώ;

Πόσο εσωτερική είναι η «φωτιά» στην παράταξη Νισύριου;

Η Κάρπαθος έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Μέτωπα που δε συγχωρούν καμία καθυστέρηση, κι αυτό είναι το στοίχημα.

Μπορεί άραγε ο δήμαρχος να ξανα-κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας; Διότι εκεί τελικά είναι όλο το θέμα κι αυτό δε γίνεται με επιστολές και δελτία τύπου.

www.karpathiakanea.gr