Λιμάνι στον Βρόντη: Άγνοια ή προσπάθεια εξαπάτησης ; 

Λιμάνι στον Βρόντη: Άγνοια ή προσπάθεια εξαπάτησης ; 

Γράφει ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Παραγυιός

 

1) Στην περιοχή του Βρόντη , παραπλεύρως του εργοστασίου της ΔΕΗ, υπάρχουν ερείπια Μινωϊκού οικισμού καθώς και αρχαιολογική ζώνη της ύστερης βυζαντινής περιόδου .

Για το λόγο αυτό , μία έκταση έξι στρεμμάτων που ανήκει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ είναι ήδη δεσμευμένη από την Αρχαιολογία και δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό .

Είναι γνωστό της πάση , ότι η αρχαιολογία υπηρεσία δεν αλλάζει τη γνώμη της ακόμη και με μπάρμπα στην Κορώνη .

Άρα είναι αδύνατο να δοθεί άδεια για κατασκευές τέτοιου μεγέθους στην συγκεκριμένη περιοχή .

2) Για την εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης , ακόμη και για ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει υποδομή οδικής πρόσβασης . Εκεί δεν υπάρχει τίποτα !

Άρα , ούτε καν μελέτη μπορεί να ξεκινήσει να εκπονείται ακόμη κι αν ξεπεραστεί το 1.

3) Η ηλεκτρική διασύνδεση που έχει προγραμματιστεί να γίνει με τα υπόλοιπα νησιά , έχει σχεδιαστεί να έχει απόληξη στον Βρόντη .

Δεν νομίζω πως θα υπάρχει σόφρων άνθρωπος ο οποίος θα δώσει άδεια σε ντόκο που θα μεταφέρει επικίνδυνα φορτία σε απόσταση δεκάδων μέτρων από ένα σταθμό διασύνδεσης χιλιάδων βολτ .

Ακόμη κι αν ξεπεραστούν τα 1 και 2 .

4 ) Δεν υπάρχει χωροθέτηση, προαπαιτούμενη για κατασκευή εμπορικού ή τουριστικού λιμένα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία , δεν υπάρχει περίπτωση στα επόμενα 40 χρόνια να αδειοδοτηθεί η κατασκευή του περιβόητου ντοκου στον συγκεκριμένο χώρο .

Όποιος λοιπόν λέει ότι η ” πρόταση του Λιμενικού Ταμείου” θα απαλλάξει την παραλιακή από την κίνηση των οχημάτων αφού ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ο περιβόητος ντοκος είτε λέει ψέματα εν αγνοία του, είτε εσκεμμένα .

Υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες .

 

Η πραγματικότητα είναι ότι τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα υποχρεώσει τις δεκάδες επιχειρήσεις, πάνω και πέριξ του παραλιακού, να συνεχίσουν να βλέπουν να περνούν από μπροστά τους , νταλίκες , αυτοκίνητα, γκαζαδικα κτλ για δεκαετίες .

Αν αυτό θέλουν κάποιοι, καλό είναι να το πουν ξεκάθαρα και να μην κοροϊδεύουν τους πολίτες !

 

Υ.Γ.1 : Το επιχείρημα ότι η πρόταση της Περιφέρειας θα μεταφέρει απλώς την κίνηση 800 μέτρα πιο μακριά δεν χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης επειδή αυτά τα 800 μέτρα είναι η καρδιά των Πηγαδίων και το σημείο που συγκεντρώνει σχεδόν την πλειοψηφία τουριστών και ντόπιων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άλλωστε αυτό ήταν προαπαιτούμενο , με δύο ομόφωνες αποφάσεις ( ομόφωνες σε πλήρη σύνθεση ) του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την υποβολή του φακέλου .

Η απαλλαγή του παραλιακού από οχήματα , ήταν και είναι καθολικά αποδεκτό ότι θα δώσει τεράστια υπεραξία στις δεκάδες αυτές επιχειρήσεις και γενικά στο τουριστικό προϊόν των Πηγαδίων .

Η δε ανάπλαση του, που συνοδεύει την πρόταση αυτή, θα μεταμορφώσει την πρώτη ( άσχημη ) εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης δια θαλάσσης .

Υ.Γ. 2 : Δεν είμαι ούτε λιμενολογος, ούτε εκπονώ μελέτες κυματικών διαταραχών οπότε δεν θέλω να μπω σε διαδικασία σχολιασμού καιρών , ανοιγμάτων κτλ .

Αυτό που θέλω να κάνω ξεκάθαρο είναι ότι η μία πρόταση απαλλάσσει την παραλιακή ( όπως ακριβώς ζητήσαμε ) από την κίνηση ενώ η δεύτερη θα την καταδικάσει για τα επόμενα σαράντα ( τουλάχιστον ) χρόνια στην ίδια κατάσταση .

Ας γνωρίζουμε τουλάχιστον την αλήθεια !

Ανάρτηση Facebook