Μανώλης Παραγυιός: Με την επέκταση του αεροδρομίου μπορούν να γίνονται 50 προσγειώσεις ημερησιώς στην Κάρπαθο!

Μανώλης Παραγυιός: Με την επέκταση του αεροδρομίου μπορούν να γίνονται 50 προσγειώσεις ημερησιώς στην Κάρπαθο!

Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός ενημερώνει για την επέκταση του Αεροδρομίου της Καρπάθου. Την σημασία της αλλά και τους ανθρώπους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

18/09/2022 : Πραγματοποιείται συνάντηση εργασίας στον Δήμο Καρπάθου παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού Υποδομών (φωτό 1 και 2)
Επί τάπητος τίθεται, από εμένα ως Δημαρχεύοντα, το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου το οποίο υπήρχε στο master plan του αεροδρομίου από το 2005 , ουδέποτε όμως προχώρησε .
Ζητούμενο η εκπόνηση της μελέτης .
Ερώτηση : Μανώλη θα το αναλάβεις ;
Η… γνωστή απάντηση : Θα το αναλάβω !
1ο βήμα : Αίτημα από το Αεροπορικό Απόσπασμα Καρπάθου προς την ΥΠΕΠΑ , δηλαδή το τμήμα μελετών της Πολεμικής Αεροπορίας για την εκπόνηση της μελέτης .
2ο βήμα : Εντολή από τον ΑΓΕΑ, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Επικρατείας, για άμεση εκπόνηση της μελέτης .
3ο βήμα : Επίσκεψη στις 20/10/2022 των μελετητών στην Κάρπαθο για την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου ( φωτό 3 )
4ο βήμα : Εκπόνηση της μελέτης εντός 4 μηνών .
5ο βήμα : Αποστολή της μελέτης από την Π.Α. στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας .
6ο βήμα : Καταθεση τεχνικού δελτίου για την χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών .
7ο βήμα : Αναμονή για την υπογραφή της χρηματοδότησης ύψους 7 περίπου εκατομμυρίων ευρώ .
Φωτό 4 και 5 και 6 .
Εκρεμμότητα 18 ετών , έγινε πράξη σε λιγότερο από 8 μήνες !
—————————……………———————————
Δύο λόγια για την σπουδαιότητα του έργου:
Αυτή τη στιγμή το Αεροδρόμιο Καρπάθου μπορεί να δεχθεί ημερησίως μέχρι και 25 πτήσεις .
Ήδη υπάρχουν μέρες με 20 πτήσεις ! Δεδομένου της συνεχούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος , εντός ολίγου το Αεροδρόμιο θα καταστεί κορεσμένο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των αεροπορικών εταιρειών και την ακύρωση προσγειώσεων .
Με την επέκταση αυτή , πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα 50 προσγειώσεις ημερησίως γεγονός που καθιστά το αεροδρόμιο μας κατάλληλο για την υποδοχή πτήσεων, χωρίς προβλήματα χώρου , για τα επόμενα 20-30 χρόνια .
Πρόκειται λοιπόν για έργο τεράστιας σημασίας , στον τομέα του Τουρισμού και των Υποδομών ( πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι αλληλένδετοι ) .
Έχω πει πολλάκις, και γραπτώς αλλά και προφορικώς, ότι οφείλουμε σαν Κάρπαθος μεγάλη ευγνωμοσύνη στον συμπατριώτη μας Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη για την σπάνια φιλοπατρία του που εκφράζεται με την καθοριστική του συμβολή σε κομβικής σημασίας θέματα , με πιο πρόσφατο το συγκεκριμένο .
Γνωρίζω ότι δεν του αρέσει να προβάλλουμε αυτά τα οποία προσφέρει όμως οφείλω να παρεκκλίνω από τις παραινέσεις του για ΜΗ προβολή όσων προσφέρει στον τόπο ( ας με συγχωρέσει … ) !
Υ.Γ. 1 : Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Νισύριο για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα θέματα Αναπτυξιακής Στρατηγικης και χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια προς το πρόσωπο μου ώστε να διεκπεραιωθούν .
Υ.Γ.2 : Ευχαριστώ τον Φρούραρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Βάσσο καθώς και το στέλεχος της Π.Α. κ. Νίκο Γεωργίτση για την άψογη συνεργασία στην επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου !

7.5.2023

Καρπαθιακά Νέα