Μανόλης Ι. Παραγυιος: Σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο νησί μας!

Μανόλης Ι. Παραγυιος: Σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο νησί μας!

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενα απο τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στο νησι μας.

Έργο με το οποίο ασχολήθηκα επισταμένως κατά τη διαρκεια της Αυτοδιοικητικής μου θητείας , αναλαμβάνοντας τον συντονισμό των ενεργειών που επρεπε να υλοποιηθούν μετά από επίσημη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στον Δημο Καρπαθου κατόπιν υποδειξεως του τότε Υπουργού Επικράτειας .

Απο την εντολή ωστε να εκπονηθεί η μελέτη κατά προτεραιότητα από την Υπηρεσία Μελετών της ΠΑ έως και την χρηματοδότηση του έργου , όλα σε χρονους ρεκορ , από το Υπουργείο Υποδομών με υπογραφή Γιώργου Γεραπετρίτη ( όντας παράλληλα και υπουργός Υποδομών ) .

Από τότε ακολούθησε την συνήθη διαδικασία των δημοσίων έργων , με τον διαγωνισμό, την έγκριση ΜΠΕ και την ανάθεση σε εργολάβο όπως συμβαίνει σε έργα τέτοιου μεγέθους .

Όταν κάτι ξεκινά να υλοποιείται, πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να καρπωθούν την επιτυχία. Αντίθετα, όσοι εργάζονται συστηματικά μέχρι να δρομολογηθεί , συνήθως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχω ήδη αναφερθεί αναλυτικά, σε προηγούμενη δημοσίευσή μου, σε όσους συνέβαλαν ουσιαστικά.

Σε αυτήν την ανάρτηση θα σταθώ στη σπουδαιότητα του έργου για την Κάρπαθο.

Με τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται, λύνονται χρόνιες παθογένειες του αεροδρομίου και εξασφαλίζεται η πλήρης λειτουργικότητά του.

Κυρίως όμως, με την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης, διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό ήταν το πραγματικό διακύβευμα.

Η αξιοποίηση του αναβαθμισμένου αεροδρομίου στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της Καρπάθου, πέρα από όσα μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένα .

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι παρακάτω:

Α) Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 15.000 m2, ώστε η τελική διάσταση του δαπέδου να ανέλθει στα 35.000 m2, για τη στάθμευση έξι μεγάλων αεροσκαφών και μία θέση ελικοδρομίου.

Β) Το έργο περιλαμβάνει επίσης:

Την αποκατάσταση των φθορών του υφιστάμενου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και της υφιστάμενης δυτικής εξόδου του δαπέδου στάθμευσης για την κίνηση των αεροσκαφών από και προς το δάπεδο.

Τη διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενης οδού προς τον Πύργο Ελέγχου Αεροσκαφών, μήκους 600 m περίπου, τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, το φωτισμό και

τη φωτεινή σήμανση όλου του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών (υφιστάμενο και επέκταση).

3.Τη φωτεινή σήμανση των δύο εξόδων του δαπέδου στάθμευσης και τμήματος του

συνδετήριου τροχοδρόμου και την αποξήλωση παλαιών υφιστάμενων υποδομών αρμοδιότητας ΥΠΑ.

4.Τη μετεγκατάσταση ενός υφιστάμενου pillar, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής

επέκτασης του δαπέδου στάθμευσης και τη μετεγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού, σε νέες θέσεις.

5..Εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης τμημάτων περίφραξης που έχουν καταστραφεί και κατασκευή νέας περίφραξης, στην ίδια θέση, με συνολικό μήκος παρέμβασης 6.000 m2 περίπου.

6..Αντικατάσταση δύο πυλώνων φωτισμού του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.

7..Ασφαλτόστρωση εσωτερικού περιφερειακού δρόμου.

8.Εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου (αεροσταθμός, Πύργος Ελέγχου, Η/Μ εγκαταστάσεις) καθώς και λοιπών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου.

Με την ευκαιρια της δημοσιευσης αυτής εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους συμπατριώτες μας , το 2026 να φέρει πρόοδο για το νησί μας και ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά !

Μανόλης Ι. Παραγυιος