Ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός, γράφει με αφορμή το τραγικό συμβάν στις Σέρρες

Ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός, γράφει με αφορμή το τραγικό συμβάν στις Σέρρες

Με αφορμή το τραγικό συμβάν στις Σέρρες θα ήθελα, γνωρίζοντας εκ των έσω τις διαδικασίες ενός Δήμου, να κάνω τις εξης παρατηρήσεις :

1) Τα σχολεία θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά άδεια οικοδομής , πιστοποιητικό στατικής επάρκειας , πιστοποιητικό αντισεισμικής προστασίας κτλ . Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδική υπηρεσία του κράτους η οποία θα έχει επιθεωρητές οι οποίοι θα ελέγχουν πριν το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς κάθε κτίριο που στεγάζει παιδιά .

Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τα σχολεία δεν θα πρέπει να λειτουργούν !

2) Θα πρέπει κεντρικά το κράτος κι όχι η τοπική αυτοδιοίκηση, να αναλάβει την συντήρηση τους και την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ασφάλειας και υγείας των παιδιών.

Δεν είναι δυνατόν, Δήμοι οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι υποστελεχωμένοι και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τα στοιχειώδη να έχουν την ευθύνη της συντήρησης των σχολικών μονάδων.

3) Θα πρέπει να μπορεί ο εκάστοτε Δήμος να μεταφέρει , στην ειδική αυτή υπηρεσία κατά εξαίρεση του οποιουδήποτε νομικού πλαισίου τα κονδύλια που διαθέτει για τα σχολικά κτίρια και με διαδικασίες fast track να υλοποιούνται τα έργα . Δε νοείται να έχεις σαν Δήμος χρήματα για τα σχολικά κτίρια και η διαδικασία ανάθεσης να είναι ίδια με την διαδικασία ανάθεσης για το οποιοδήποτε άλλο έργο δηλαδή , “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι” .

Αν θέλουμε να έχουμε σχολεία τα οποία είναι ασφαλή και λειτουργικά για τα παιδιά μας , θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης .

Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν τα ελάχιστα δυνατά ατυχήματα και καλύτερες συνθήκες για ότι πολυτιμότερο έχει ένας γονέας , το παιδί του.

Ας τελειώνουμε με τα αστεία κι ας βρούμε λύσεις σε προβλήματα με τρόπους απλούς και λειτουργικούς . Το κράτος μπορεί να πάψει να είναι ένας λαβύρινθος γραφειοκρατικών διαδικασιών που σκοπό έχει να δυσκολεύει ακόμα και θέματα ζωής ή θανάτου!

Υ.Γ. : Το παρόν δεν αναφέρεται μόνο στον δικό μας Δήμο , αλλά και σε αυτό που βίωσα σαν παιδί μεγαλώνοντας στην Ρόδο και στην ανάρτηση του Αντιδημάρχου Ρόδου κ. Δράκου σύμφωνα με την οποία περίπου εκατό σχολεία είναι αυθαίρετα κτισμένα , χωρίς κανένα πιστοποιητικό από τα απαραίτητα για την ασφάλεια τους.

Μπορεί να είναι εικόνα ‎1 άτομο, στέκεται και ‎κείμενο που λέει "‎Απίστευτο και όμως αληθινό! 104 αυθαίρετες σχολικές μονάδες στη Ρόδο παρέλαβε το 2019η δημοτική αρχή του Αντώνη Κα... Δείτε περισσότερα 山 RealVoice realfm ا 97.8 RADIO NEWS 99.5 小小 104 αυθαίρετες σχολικές μονάδες, σε όλο το νησί, χωρίς οικοδομική άδεια, άδεια πυρασφάλειας, κυλικείου κλπ, παραλάβαμε ως δημοτική αρχή. Απορώ πώς λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα σχολεία. Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, να διορθώσουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος. Στέφανος Δράκος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσιών Δόμησης Δήμου Ρόδου realvoice995.gr www.realvoice99g.grww.realvoiccy www.realvoiceo‎"‎‎

8.12.2022Καρπαθιακά Νέα